Persoonlijk / Selfpublishing

Fysieke boeken versus e-books

Jarenlang ging mijn voorkeur uit naar fysieke boeken. Tot ik op een zomer twee maanden in het buitenland ging werken. Tijdens mijn vrije dagen wilde ik graag in de zon een boekje lezen, maar voor twee maanden boeken meenemen… Dat ging niet lukken in dat ene stuk bagage dat ik mee mocht nemen. Tijd om een e-reader te kopen! Tot nu toe ben ik nog altijd blij met deze aankoop en eerlijk gezegd koop ik zelden nog een fysiek boek…
Oké, eerlijk is eerlijk. E-books kun je niet op alfabetische volgorde – of op kleur – in je kast zetten. Je kunt niet door de nieuwe bladzijdes bladeren en er komt geen fijne ‘nieuwe’ boekengeur vanaf. Maar wat zijn dan de voordelen van e-books? Of heeft een fysiek boek meer voordelen?

Voordelen van fysieke boeken in vergelijking met e-books

Je kunt bladeren in een boek

In een e-book kun je niet bladeren. Tenminste, niet echt. Een scherm aantikken om de volgende pagina te zien te krijgen is een andere ervaring dan fysiek een bladzijde omslaan. Het omslaan van een bladzijde hoort erbij. Een fysiek boek is tastbaar. Bovendien kun je bij een fysiek boek inschatten hoeveel bladzijdes je nog moet lezen voor je het boek uit hebt. Bij een e-book kun je daarvoor kijken naar de paginanummers, maar dat is niet te vergelijken met het zien van de bladzijden die je nog moet lezen.

Bij een signeersessie kan een auteur het boek signeren

Komt je favoriete auteur signeren bij een boekhandel in de buurt? Als je daar staat met je e-reader wordt het lastig om je e-book te laten signeren, dat kan alleen in een fysiek boek!

Interactieve kinderboeken zijn niet op dezelfde manier mogelijk

Mijn zoontje vindt fysieke boeken prachtig. Hij vindt het heerlijk om dieren en mensen op plaatjes aan te wijzen en bladzijdes om te slaan. Hij weet dat hij verder moet bladeren om naar de volgende bladzijde te gaan en als het boekje uit is dan weet hij dat het tijd is om te gaan slapen. Bij zijn voelboekjes weet hij precies waar hij de vacht van een dier moet voelen en bij een flapjesboek weet hij hoe hij het flapje kan openen. Veel van zijn boekjes zijn interactief – wat niet op dezelfde manier mogelijk is bij een e-book.

De accu kan niet leeg

Bij een e-book kan het gebeuren dat je accu leeg is, net als je wilt beginnen met lezen of als je in een spannend hoofdstuk zit… Bij een fysiek boek heb je hier geen last van!

Volgens onderzoek wordt de tekst in een fysiek boek beter onthouden

Onderzoek heeft aangetoond dat een tekst uit een fysiek boek beter wordt onthouden dan een tekst uit een e-book. Dit komt omdat we bij het lezen van een e-book sneller afgeleid zijn.

Het is leuker om cadeau te geven

Wat krijg jij liever voor je verjaardag; een fysiek boek of een e-book? Een fysiek boek is natuurlijk veel leuker om te ontvangen dan een e-book dat je in je mailbox ontvangt. In een fysiek boek kun je een wens schrijven voor de jarige en het boek kun je inpakken in bijpassend inpakpapier. Met een e-book heb je deze mogelijkheden niet.

Voordelen van een e-book ten opzichte van fysieke boeken

Je kunt de instellingen aanpassen

Een fysiek boek heeft een bepaalde opmaak; de grootte van de letters, de regelafstand en het lettertype zijn afgedrukt. Bij een e-book kun je de regelafstand en de grootte van de letters vaak zelf bepalen. Je kunt de instellingen aanpassen hoe jij ze het liefst hebt. Dit is ideaal voor mensen met zichtproblemen die voor het lezen van een fysiek boek vaak een bril nodig hebben.

Je kunt meteen gaan lezen

E-book gekocht? Als je een fysiek boek via internet bestelt moet je nog wachten tot deze bezorgd wordt, maar een e-book kun je meteen gaan lezen! (Tenzij je accu leeg is…) Een fysiek boek kan uitverkocht zijn in een boekwinkel of online, maar bij een e-book heb je dat probleem nooit.

Een e-book is goedkoper

Meestal is een e-book goedkoper dan een fysiek boek; vaak scheelt dit (bijna) de helft van de prijs. Dit is logisch, want voor een e-book worden er geen kosten gemaakt voor drukken en opslag. Daarentegen moet je wel een e-reader aanschaffen om een e-book te kunnen lezen, of je moet ervoor kiezen om e-books via een app op je mobiel of tablet te lezen.

Een e-book valt echter nog in een ander belastingpercentage dan een fysiek boek. Over fysieke boeken wordt 9% belasting betaald, over e-books is dit 21%. Er zijn inmiddels wetsvoorstellen om dit per 1 januari 2020 aan te passen waardoor het belastingpercentage op e-books ook 9% wordt.

Een e-reader kun je met één hand bedienen

Bij een fysiek boek heb je vaak twee handen nodig om het boek te lezen. Doorbladeren naar een volgende bladzijde is met één hand niet altijd mogelijk, vooral niet bij nieuwe boeken die graag terug dichtklappen. Bij een e-reader is een tikje op het scherm vaak genoeg om door te bladeren naar de volgende bladzijde.

Een e-book is compact

Ga je op vakantie, of reis je vaak met het openbaar vervoer? Het is veel gemakkelijker om een e-book mee te nemen dan een of meerdere fysieke boeken. Een e-book is lichter en neemt meestal nog minder ruimte in dan slechts één boek. Daarnaast weet ik vaak niet welk boek ik op vakantie wil gaan lezen; met meerdere e-books op een e-reader kan ik op vakantie kiezen wat ik wil lezen! En wil ik op vakantie toch een nieuw boek lezen? Via het internet is een nieuw e-book zo aangeschaft, ook als je in het buitenland op een strandbedje ligt!

E-books zijn niet zo slecht voor het milieu

Een e-book wordt niet op papier gedrukt, waardoor het minder slecht is voor het milieu in tegenstelling tot een e-reader. Dit geldt natuurlijk alleen als je niet regelmatig een nieuwe e-reader aanschaft…

Conclusie

Romans en chicklits vind ik prima te lezen op een e-reader, terwijl voor studieboeken mijn voorkeur uitgaat naar fysieke exemplaren van een boek. Op een e-reader ben ik niet zo handig met markeringen en zoekopdrachten, maar in een fysiek boek kan ik gemakkelijk markeren, aantekeningen maken en belangrijke bladzijdes aangeven met post-its.

Er zijn nog meer voordelen te bedenken dan die hierboven beschreven staan, maar het is geen wedstrijd. Iedereen heeft een persoonlijke voorkeur om te kiezen voor een fysiek boek of voor een e-book. Ik vind goedgevulde boekenkast prachtig, maar ik neem ook graag zo veel mogelijk boeken en zo min mogelijk bagage mee op vakantie. Het is voor mij een kwestie van de omstandigheden (welk type boek en waar ik het wil lezen) om de keuze tussen een fysiek boek en een e-book te maken.

Of, zoals Stephen Fry zei: “Books are no more threatened by e-books, than stairs were by elevators.”

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *