Onze ervaring – De Zandstuve

  • door
de zandstuve

In september zijn we op vakantie geweest bij De Zandstuve, een kindercamping die in het naseizoen twee weken lang speciale dreumesweken heeft. Nog net lekker weer om buiten te zijn, een animatieteam dat nog activiteiten organiseert én wat goedkoper dan in het hoogseizoen. Ideaal toch?

De accommodatie

Voor deze vakantie hadden we een stuuflodge gehuurd; een grote glampingtent voor zes personen. Zes bedden, plaats voor één campingbedje, met eigen badkamer en wc, keuken en vaatwasser – dat was een van mijn eisen, want afwassen tijdens een vakantie met twee kleine kinderen zag ik niet zitten.

Misschien kwam het doordat het einde van het seizoen naderde, maar er waren nogal wat gebreken in onze accommodatie. De koelkast was kapot (werd wel snel vervangen), de vaatwasser lekte, een lampje deed het niet, en de stroom viel een keer uit. Daarnaast was het een ruime accommodatie – ruimer dan de stacaravans op dezelfde camping.

Wat wij belangrijk vonden was dat er een hek om onze veranda zat dat afgesloten kon worden; met een baby van ruim elf maanden wilden we niet dat er een kans was dat ze weg zou kruipen en ook onze peuter wilden we graag op ons eigen terras houden. Hierdoor was de keuze in accommodaties niet erg groot; de veranda’s van de meeste accommodaties zijn niet afgesloten. Wel was er genoeg opbergruimte vanwege de enorme kast die de het tweepersoonsbed scheidde van de eettafel.

Het woord ‘lodge’ wordt op veel campings gebruikt, maar het zegt niets; de ene keer is het een tent, de andere keer is het met hout afgewerkt waardoor het veel warmer blijft binnen. In ons geval was het een tent, en hoewel er een gaskachel stond was het veel kouder in de nachten dan we verwacht hadden. Ook de andere gasten in tenten hadden de kou niet allemaal verwacht, want we waren niet de enigen die na de eerste nacht naar de winkels gingen om extra dekens en/of slaapzakken te kopen…

Animatie

Elke dag werden er activiteiten georganiseerd. Een show, knutselen, spelletjes of een andere activiteit, er was genoeg te doen! En soms kwam Cobus – onverwacht – langs op het veldje en mochten alle kinderen hem een high-foot geven.

de zandstuve

Cobus Speelkasteel

De overdekte speeltuin was vrij klein. Er was één groot speeltoestel waar kinderen in konden klimmen, maar dat stelde niet heel veel voor. Als het slecht weer is, is het echt veel te klein voor alle kinderen die daar op vakantie zijn. Bovendien was het vooral geschikt voor oudere kinderen, voor de kleintjes was er slechts een glijbaantje.

Het veldje

Op ons veldje stonden zowel lodges als stacaravans. De meeste accommodaties hadden redelijk wat privacy. Er stond één speeltoestel op het veldje (een glijbaan met een trap, in een zandbak) waar op sommige momenten geen enkel kind speelde, en op andere momenten alle kinderen van het veldje tegelijkertijd aan het spelen waren. Op elk veldje stond wel een speeltoestel en onze kinderen gingen graag naar een ander veldje met een ander speeltoestel.

Kampeerdorp de Zandstuve

Het park

Hoewel het nog redelijk druk was op het park, was een groot deel van de kampeerplaatsen leeg. De huuraccommodaties zaten echter – voor zover wij konden zien – allemaal volgeboekt. Er was keuze uit stacaravans, glampingtenten, lodges en vakantiehuizen.

Zwembad

Omdat het september was hebben we geen gebruikgemaakt van het buitenzwembad, dat vonden we voor onze kinderen te koud. Binnen was er een klein rechthoekig diep zwembad, misschien om korte baantjes te trekken? Daarnaast was er een kinderbadje met een kleine glijbaan en een kinderbad met een grote glijbaan. Prima om enkele keren te gaan zwemmen, maar het was niets speciaals. Voor wat oudere kinderen kan ik me voorstellen dat het zwembad saai is, omdat er slechts één glijbaan is. Vanwege de coronaregels moest we reserveren voor het zwemmen, wat voor ons geen probleem was. Dat kon eenvoudig via de app. Voor deze vakantie was het zwembad voor ons prima!

Coronaregels

Wat voor ons de vakantie toch wat minder leuk heeft gemaakt, is dat van de andere gasten vrijwel niemand zich aan de coronaregels hield. Hoewel er duidelijk aangegeven stond op welke stoelen in het theater volwassen mochten plaatsnemen, keek bijna niemand daarnaar. Behalve wij waren er maar enkele ouders die keurig afstand hielden en – net als wij – maar besloten om ergens anders te gaan zitten zodra er iemand te dicht in de buurt kwam zitten. Bovendien was het na elke activiteit weer dringen om als een van de eersten de ruimte te kunnen verlaten waardoor het een enorme drukte was voor de uitgang zonder enige rekening te houden met de afstandsregel. Wij wachtten altijd tot de grootste groep mensen weg was, voordat we richting de uitgang gingen. Erg jammer dat er door de medewerkers werkelijk niets aan gedaan werd. Ook tijdens de activiteiten (bijvoorbeeld kinderyoga waarbij de matjes al klaarlagen)hielden medewerkers geen rekening met anderhalve meter afstand.

Aanvulling in 2021 nadat we op de Beerze Bulten zijn geweest:

Ook bij de Beerze Bulten is er animatie in het naseizoen, maar dat lijkt te worden bepaald aan de hand van het aantal kinderfeestjes en schoolreisjes dat plaatsvindt in de indoorspeeltuin. Bij De Zandstuve was er elke dag voldoende te doen voor de kinderen tijdens de dreumesweken, wat ook meer geschikt is voor kleine kinderen. Als je écht voor de animatie voor een dreumes en/of peuter gaat zou ik dan ook eerder De Zandstuve aanraden. Voor alle andere dingen (zwembad, overdekte speeltuin) zou ik kiezen voor de Beerze Bulten.

Conclusie

Al met al hebben we een fijne vakantie gehad, maar we hebben besloten om niet nogmaals naar De Zandstuve te gaan. De overdekte speelruimte was erg klein, het zwembad had – voor onze kinderen – weinig bijzonders, en de accommodatie was oké, maar daar zouden we niet nog een keer voor kiezen. Het was niet zozeer de camping die ons teleurgesteld heeft, maar wel (een groot deel van) de andere gasten die geen rekening hielden met de coronaregels.

Kampeerdorp de Zandstuve