Ga naar de inhoud

Zonder moeite je e-book uitgeven in eigen beheer

  • door
e-book uitgeven in eigen beheer - verkopen van e-books op kobo

Een e-book uitgeven in eigen beheer… Phoe, dat klinkt alsof het heel ingewikkeld is. Gelukkig valt dat best wel mee! Lees hier hoe je zonder (te veel) moeite je e-book kunt uitgeven in eigen beheer!

Je hoeft het niet zelf te doen

Je e-book uitgeven in eigen beheer betekent echt niet dat je alles zelf moet doen. Het is niet zo dat je je e-book alleen maar op je eigen website kunt verkopen. Integendeel zelfs! Er zijn veel online platformen waar je je e-book kunt publiceren. Ik heb er meerdere zelf geprobeerd en ik ben vooral enthousiast over Kobo Writing Life en Draft2Digital – al maak ik ook gebruik van KDP Amazon en Google Play Boeken.

Wat moet je wel doen?

Natuurlijk zijn er wel dingen die je (zelf) moet doen, voordat je je e-book kunt publiceren. Wat heb je allemaal nodig?

  • Zelfgeschreven foutloos manuscript (dit kun je eigenlijk niet zelf doen, laat je boek daarom altijd corrigeren door een tekstcorrector)
  • Cover
  • Flaptekst

Daarnaast dien je bij het uitgeven van je boek nog meer gegevens in te vullen, zoals de naam van de schrijver, de datum van uitgave en de prijs.

En dat is eigenlijk alles wat je nodig hebt. Zodra je alle gegevens ingevuld hebt en geüpload hebt, gaat het platform aan de slag en binnen enkele werkdagen – maar vaak al binnen 24 uur – is jouw e-book online verkrijgbaar!

Over de platformen

In deze blog zal ik niet uitgebreid ingaan op de verschillen in de platformen, dat bewaar ik voor een andere keer. 😊 Wél wil ik je alvast wat informatie geven over de websites die ik gebruik:

  • Kobo Writing Life (KWL): e-books die je via KWL publiceert, komen niet alleen op Kobo maar ook op Bol.com! (Hoewel je daar soms zelf achteraan moet, maar dat laat ik even buiten beschouwing.)
  • Draft2Digital (D2D): hier hoef je maar één keer je manuscript te uploaden en alle informatie door te geven, en het platform zorgt ervoor dat je boeken (in verschillende bestandsformaten) worden uitgegeven op diverse websites. Denk aan Barnes and Noble en iBooks. (Ook Kobo en Amazon zijn opties, maar daar gebruik ik liever de eigen platformen voor.) Je kunt bij het publiceren zelf aangeven op welke sites je e-book verkocht mag worden.
  • Amazon: de e-books die je hier uploadt komen alleen op Amazon en heel eerlijk: mijn e-books worden hier nauwelijks verkocht. Maar goed, aangezien mijn schrijfgenre Nederlandse feelgood is en die lezers voornamelijk op Kobo lezen, vind ik dat niet zo vreemd. Als jij in een heel ander genre schrijft (bijvoorbeeld zakelijk, of geschiedenis) dan bevindt je doelgroep zich hier misschien wel!
  • Google Play Store: om hier te kunnen uitgeven stond ik eerst op een wachtlijst – ik heb geen idee of dat nog steeds zo gaat. Maar eerlijk gezegd worden hier ook maar weinig van mijn e-books verkocht.

Meer weten over het uitgeven van je eigen e-books?