Ga naar de inhoud

Zomer vol liefde een maand gratis beschikbaar; wat zijn de resultaten?

  • door
zomer vol liefde gratis

Vorig jaar al probeerde ik diverse (marketing) strategieën uit. Het eerste deel van een serie gratis uitgeven, dat had ik al gedaan. Vorige week deelde ik met jullie de resultaten van Dorpsliefde, het vierde boek van de serie, dat in juni gratis verkrijgbaar was. Om er nog een schepje bovenop te doen, besloot ik om nog een boek gratis te maken in de maand juni. Eerder waren de boeken Tussen geld en liefde en Ergens schijnt de zon al gratis te lezen, maar nu koos ik voor een (veel) langer en duurder boek: Zomer vol liefde. Lees je mee voor de resultaten?

(Overigens heb ik nooit het doel gehad om met dit boek hoge verkoopcijfers te halen. Ik had ook nooit verwacht dat het net zo goed zou verkopen als series, ik vond het gewoon leuk om dit boek als alleenstaand verhaal uit te brengen.)

Zomer vol liefde; hoeveel e-books verkocht ik eerst?

In het hele jaar 2022 verkocht ik 24 e-books van Zomer vol liefde – gemiddeld twee per maand. In de eerste vijf maanden van 2023 (voordat ik het boek gratis beschikbaar stelde) verkocht ik er in totaal tien, ook gemiddeld twee per maand. Dat zijn er niet zoveel. De totale omzet in 2022 was € 48,24 en $ 17,46. Als je dat omrekent kom je, afhankelijk van de wisselkoers, op een totaalbedrag tussen € 62 en € 65 uit. In de eerste vijf maanden van 2023 was de omzet van dit boek € 29,16 en $ 2,97. Daarnaast verdiende ik met Zomer vol liefde in 2022 € 286,35 met Kobo Plus, en in de eerste vijf maanden van 2023 € 148,60. Bij elkaar opgeteld is de totale omzet in 2022 zo’n € 350 en in 2023 (van januari tot en met mei) ongeveer € 180.

Zomer vol liefde Verkoopomzet Kobo Plus Totaal
2022 € 64 € 286 € 350
2023 (jan t/m mei) € 32 € 148 € 180

Als je kijkt naar de cijfers in de grafiek verdien ik gemiddeld iets meer dan € 30 per maand aan Zomer vol liefde. Vind je dit veel? Vind je dit weinig?

Resultaten juni

In juni 2023 was het boek Zomer vol liefde gratis te downloaden op Kobo. Het lijkt misschien vreemd: een e-book dat normaal gesproken € 4,99 kost, waar ik per verkoop meestal meer dan € 3 mee verdien, gratis maken. Waarom zou ik dat doen?

Inmiddels zijn de resultaten binnen en weet ik waarom ik het heb gedaan! Uiteraard verkocht ik geen enkel betaald digitaal exemplaar in juni, omdat het boek gratis beschikbaar was. In totaal werd dit boek 367 keer gratis gedownload via Kobo. En nee, ik geloof niet dat ik hierdoor een omzet van € 1000+ ben misgelopen. Als je kijkt naar de resultaten van afgelopen jaren, zie je dat ik gemiddeld twee boeken per maand verkocht. Stel dat dat er – in een positief geval – vier zouden zijn geweest als ik het boek niet gratis had gemaakt, dan mis ik slechts € 12+ aan omzet.

Waarom heb ik mijn boek dan gratis beschikbaar gemaakt? Dit boek werd in juni zoveel gelezen via Kobo Plus, dat ik er € 282,88 mee verdiende. In één maand! Dat is nog eens wat anders dan iets meer dan € 30 die ik er eerder gemiddelde voor kreeg… Toen ik deze cijfers van Kobo Plus eind juli zag, besloot ik dan ook meteen om het boek in augustus weer gratis beschikbaar te stellen.

Resultaten juli

Dan zijn er ook nog de resultaten van juli, toen het e-book weer tegen betaling (en via Kobo Plus) beschikbaar was. Ik verkocht in die maand zeven betaalde exemplaren én ik behaalde via Kobo Plus een nieuw omzetrecord voor dit boek; maar liefst € 291,21 verdiende ik met Zomer vol liefde.

Had ik het boek in augustus niet gratis beschikbaar moeten maken, nu ik de resultaten van juli weet? Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed. Want wat is de reden dat het boek in juli nog zoveel opleverde via Kobo Plus? Is dat omdat lezers het al in hun lijst hadden staan, en pas in juli hadden gelezen? Stond het ergens in een top vermeld omdat het zoveel lezers had in juni? Stond het ergens in een top omdat het boek vorige maand zo vaak (gratis) gedownload was? Ik heb werkelijk geen idee… Wat ik wél weet is dat ik deze marketingstrategie volgend jaar weer ga gebruiken voor een zomers boek (en misschien komende winter ook wel voor een winterverhaal) en dan ben ik heel benieuwd of de resultaten weer net zo goed zijn.

Resultaten augustus (toegevoegd eind september)

In augustus verkocht ik geen betaalde exemplaren – want het boek was gratis verkrijgbaar! Wel behaalde ik in Kobo Plus een omzet van € 195! Dat is minder dan in de maanden juni en juli, maar nog altijd veel meer dan ik eerder maandelijks verdiende met dit boek.

Overzicht resultaten

Voor de duidelijkheid kun je in onderstaande grafiek zien wat de afgelopen jaren mijn omzet was met Zomer vol liefde, maar nu met juni 2023, juli 2023 en augustus 2023 erbij. Zien jullie dat het de moeite waard was om het boek een maand gratis te maken? Ik verdiende in alleen de maand juli 2023 bijna net zoveel als in het hele jaar 2022!

Zomer vol liefde Verkoopomzet Kobo Plus Totaal Gemiddeld per maand
2022 € 64 € 286 € 350 € 29
2023 (jan t/m mei) € 32 € 148 € 180 € 36
Juni 2023 € 0 € 283 € 283 € 283
Juli 2023 € 22 € 291 € 313 € 313
Augustus 2023 € 0 € 195 € 195 € 195

 

En nee, denk nu niet dat ik met élk boek dat ik via Kobo (Plus) heb gepubliceerd maandelijks zoveel verdien. Zomer vol liefde stond in juni met stip op nummer 1 in mijn omzetlijstje als je kijkt naar met welk boek ik het meeste heb verdiend. Op nummer 2? Daar stond Zomerliefde – met een omzet die ongeveer drie keer zo laag was. Eerder heb ik al met jullie gedeeld dat de marketingstrategie van twee andere boeken gratis maken (Ergens schijnt de zon en Tussen geld en liefde) nauwelijks extra omzet opleverde. Ik ga er dan ook van uit dat deze resultaten van Zomer vol liefde een uitzondering zijn – maar ik ga het wel volgende zomer nog een keer proberen.

 

Als de resultaten van augustus bekend zijn zal ik deze blog updaten!

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.