Ga naar de inhoud

Zelf je e-book uitgeven via Google Books

  • door
uitgeven via google books

Hoewel ik het grootste deel van mijn e-book-inkomsten haal uit andere verkoopsites, is er ook een klein deel dat ik verdien met het uitgeven via Google Books. Maar hoe geef je je e-book uit via Google Books? In deze blog beschrijf ik hoe jij je e-book kunt uitgeven via Google Books.

Wat is Google Books?

Google Books is een webdienst van Google om teksten in gedigitaliseerde boeken te doorzoeken op bepaalde zoektermen. Bij boeken zonder auteursrecht kan je het gehele boek inzien, bij boeken met auteursrecht zie je vaak maar enkele regels van de boektekst waarin je zoekwoord staat. (Toen ik nog studeerde gebruikte ik dit regelmatig om bepaalde woorden in boeken of wetenschappelijke artikelen op te zoeken. Ik had toen nog geen idee dat jaren later mijn e-books op deze manier beschikbaar zouden zijn! Ik wist niet eens dat ze ook andere boeken beschikbaar hadden dan wetenschappelijke boeken.)

Wat heb je nodig om een e-book uit te geven via Google Books?

Eigenlijk heb je bij Google Books hetzelfde nodig als bij andere platformen; een voorpagina, een (foutloos) manuscript, een flaptekst en enkele gegevens over het boek, zoals de titel en de auteur. Let op: bij Google Books worden geen Word-bestanden geaccepteerd. Ik zet het manuscript daarom altijd in PDF. Google Books accepteert ook EPUB als bestandsformaat voor je manuscript.

Hoe geef je je e-book uit via Google Books?

Om een e-book uit te kunnen geven bij Google Books, heb je een uitgeversaccount nodig. Dit kan aangemaakt worden met een googlemailadres. Toen ik me (jaren geleden) aanmeldde bij Google Books om mijn eigen e-books te kunnen uitgeven via hen, was er een wachtlijst, waardoor ik enkele weken moest wachten voor ik mijn e-books daar kon publiceren. Ik weet niet of dat nog steeds zo is.

Een nieuw e-book toevoegen spreekt eigenlijk voor zich. Klik bij je ‘Boekencatalogus’ op + Boek toevoegen en vul alle gegevens van het boek in. Daarna kun je de cover en het manuscript toevoegen. Let op: bij het invullen van de Instellingen ga ik altijd naar ‘Geavanceerde instellingen’ om aan te geven dat ik een lege pagina wil na de omslag; dit staat standaard op ‘nee’ ingesteld. Ook kun je bijvoorbeeld zelf invullen hoeveel procent van je boek als voorbeeld beschikbaar mag zijn.

uitgeven via google books

Ook bij ‘Prijzen’ ga ik naar ‘Aanvullende instellingen’ om aan te geven dat de prijs die ik heb ingevuld inclusief btw is. Standaard staat dit op exclusief btw, waardoor de prijs van je e-book hoger wordt dan je hebt ingevuld. Je prijs invullen zonder btw kan natuurlijk ook.

Het verkoopdashboard van Google.

Wat ik van het dashboard vind? Onduidelijk. Er is voor mij geen duidelijk overzicht in de verkopen, daarom check ik dit eigenlijk ook nooit – behalve als de maand voorbij is.

Hoe zie je de resultaten van je verkopen en wanneer komt de uitbetaling?

De verkopen van je e-books zijn per dag te zien. Daarnaast ontvang je de volgende maand al rond de vijfde een overzicht van alle verkochte e-books. Dat is erg snel! Bij andere partijen duurt het ongeveer twee weken (Amazon), bijna vier weken (Kobo) en ruim zes weken (Draft2Digital). Een week of twee nadat het overzicht beschikbaar is, ontvang je je royalty’s al op je bankrekening. Daar kunnen andere platforms nog iets van leren! Het enige nadeel is dat je – net als bij Kobo en Amazon trouwens – zelf moet inloggen om je overzicht te downloaden. Je ontvangt hiervan geen e-mail.

Meer weten over het uitgeven van je eigen e-books?