Ga naar de inhoud

Zelf je boek uitgeven via Draft2Digital

  • door
Draft2digital - zelf je boek uitgeven via draft2digital

Als je nieuw bent in de wereld van zelf e-books uitgeven heb je er waarschijnlijk nog niet van gehoord. Toch is Draft2Digital volgens mij een van de grootste spelers in de markt als je zelf je e-books uitgeeft. Er zijn veel partijen waarmee ze samenwerken, zodat jij je e-book op vele verschillende websites kunt aanbieden. Ik ben zelf ontzettend enthousiast over Draft2Digital. In deze blog lees je hoe je zelf je boek kunt uitgeven via Draft2Digital.

Wat is Draft2Digital?

Draft2Digital (D2D) is een online platform dat ervoor zorgt dat jouw boek op verschillende websites wordt uitgegeven, zonder dat jij dat apart op elke website hoeft te zetten. Ze werken samen met diverse (grote) partijen, zoals Amazon, Apple Books, Barnes & Noble, Kobo (inclusief Kobo Plus), Smashwords, Tolino, Baker & Taylor, en nog meer.

Hoe kun je je aanmelden bij D2D?

Aanmelden bij D2D is heel eenvoudig. Het enige nadeel kan zijn dat alles in het Engels is, maar voor mij is dat geen probleem.

Hoe kun je een boek publiceren via D2D?

Als je bent ingelogd zie je een grote knop waarop ‘My books’ staat. Door daarop te klikken kom je op een nieuwe pagina waar je een lijst ziet met alle boeken die je via D2D hebt gepubliceerd, maar helemaal bovenaan zie je ‘Add new book’.

Alle volgende stappen wijzen zichzelf. De titel van je boek, de flaptekst, de categorieën… Maar ook het manuscript zelf en de cover. Als het goed is heb je al deze informatie klaarliggen op het moment dat je manuscript klaar is voor publicatie.

Na alle details komen de vragen over de lay-out. Let op! Een standaard copyright-pagina in je boek, of automatisch een ‘Also by’-lijstje met al je eerder verschenen boek lijkt handig, maar bedenk wel dat via Draft2Digital alles in het Engels is. Als je dit aanvinkt zullen deze pagina’s in je boek ook in het Engels zijn.

Op deze pagina kun je ook de titels van je hoofdstukken checken, wat ik zelf altijd even doe. Zo weet je zeker dat je geen hoofdstuk mist!

Na de vragen over de lay-out kun je een preview bekijken, wat ik erg handig vind! Eerder heb je namelijk een Word-document geüpload, dat door Draft2Digital wordt omgezet naar andere bestandsformaten zodat het geschikt is voor andere verkoopwebsites. Op deze pagina kun je zowel een .mobi, als .pdf als .epub van je manuscript downloaden, zodat je precies kunt zien of je boek er in elk formaat goed uitziet.

Daarna wordt gevraagd wat de prijs wordt voor je boek. Let op: deze prijs is in dollars! Het kan gebeuren dat de prijs in euro’s niet automatisch de prijs wordt die jij wilt. Gelukkig kun je de prijs per valuta zelf aanpassen. Ook kun je kiezen in welke online winkels je e-book mag worden aangeboden.

Tot slot moet je nog bevestigen dat jij echt de auteur bent en/of de rechten hebt om het boek te mogen publiceren en… tada! Draft2Digital laat het je per winkel weten als jouw nieuwe e-book daar verkrijgbaar is.

Wat verdien je met de verkoop van je e-books bij D2D?

Zelf geeft Draft2Digital aan dat zij 10% van de omzet van jouw verkopen houden – het is immers gratis om boeken via Draft2Digital uit te geven en zij moeten er natuurlijk wel wat aan verdienen!

Let op: dit is de reden waarom ik via Draft2Digital geen gebruikmaak van Amazon en Kobo (Plus). In plaats daarvan heb ik mijn boeken op die platformen zelf gepubliceerd, zodat ik een groter bedrag overhoud.

Veel websites waar zij mee samenwerken houden ongeveer 30% van de omzet in, waardoor jij zo’n 60% van de verkoopprijs per boek over zal houden. Zelf vind ik het lastig om te zien of dat altijd klopt, omdat bij D2D alles wordt omgerekend naar dollars, ook als je boek in euro’s wordt verkocht en jij in euro’s krijgt uitbetaald.

Ik zal je enkele voorbeelden geven:

Je verkoopt een boek van € 0,99 via Vivlio, je ontvangt hiervoor $ 0,56.

Of je verkoopt een boek van € 0,99 via iBooks of via Tolino, je ontvangt hiervoor $ 0,59.

Je verkoopt een boek van € 2,99 via iBooks van Apple, dat je via Draft2Digital uit hebt gegeven. Zelf ontvang je voor de verkoop van dit e-book $ 1,78.

Je verkoopt een boek van € 3,99 via iBooks, je ontvangt hiervoor $ 2,42.

Meer voorbeelden? Je leest het in Wat verdien ik als schrijver per e-book?

Wat staat er op het dashboard van D2D?

Als je bent ingelogd vind je bij ‘Reports’ een dashboard van je verkopen van deze maand en vorige maand. In het dashboard zie je wat je naar verwachting vorige maand aan royalty’s hebt verdiend en hoeveel boeken je hebt verkocht. Datzelfde zie je voor de huidige maand. Daarnaast zie je hoeveel boeken je in totaal al via D2D hebt verkocht.

Boeken uitlenen in de bibliotheek

Daarnaast is het via Draft2Digital ook mogelijk om je e-book te laten uitlenen in de bibliotheek. Maar hoe dat precies werkt? Ik heb echt geen idee. Ik heb het aan gezet voor de meeste van mijn boeken, en vrijwel elke maand zie ik wel enkele dollars op het overzicht staan die ik daarmee verdiend heb. Maar eigenlijk heb ik geen idee hoe dat precies zit. Wél weet ik dat het veel geld op kan leveren, want voor een boek dat € 2,99 kost, krijg ik $ 2,80 als het is uitgeleend!

Hoe kun je je royalty’s laten uitbetalen?

Draft2Digital biedt meerdere mogelijkheden om je verdiende royalty’s te laten uitbetalen. Ze betalen één keer per maand uit en je kunt kiezen tussen onder andere een uitbetaling via Paypal, of een directe overboeking naar je bankrekening. In eerste instantie had ik voor die tweede optie gekozen, maar omdat er elke maand extra geld werd ingehouden vanwege bankkosten (waarschijnlijk omdat het vanuit een andere valuta kwam), ben ik overgestapt naar Paypal. Daarbij krijg je maandelijks betaald, ook als je minder dan $ 10 hebt verdiend. Voor een overschrijving naar je bank moet je minimaal $ 10 hebben openstaan, anders wordt het bedrag pas volgende maand (of nog later) uitbetaald.

Heb je nog andere vragen over het zelf uitgeven van je boek via Draft2Digital? Laat het me gerust weten!

Meer weten over het uitgeven van je eigen e-books?