Ga naar de inhoud

Wat verdien je met het verkopen van e-books op Kobo?

  • door
e-book uitgeven in eigen beheer - verkopen van e-books op kobo

Er zijn meerdere platformen om je e-books te kunnen publiceren, maar de meeste verkopen heb ik toch echt via Kobo. Als je via een platform je boeken uitgeeft, betekent dat dat niet alle omzet voor jou is. Je ontvangt van Kobo (of een ander platform zoals Amazon of Draft2Digital) de royalty’s over de verkopen van jouw e-books. Als je je e-books alleen op je eigen website zou verkopen, behoud je wel alle omzet. Maar als ik mijn boeken alleen via mijn eigen website zou verkopen, dan had ik er nooit zoveel verkocht. Wat verdien je met het verkopen van e-books op Kobo?

Als ik mijn boeken alleen via mijn eigen website zou verkopen, dan had ik er nooit zoveel verkocht.

Wat verdien je met verkopen van e-books op Kobo?

Wat je verdient hangt natuurlijk af van de prijs van je e-books, en van de hoeveelheid verkopen die je hebt. Kobo zelf geeft aan dat je 70% van de verkoopprijs exclusief btw krijgt. Maar let op: deze 70%-regel geldt alleen voor boeken die een prijs hebben van € 1,99 of hoger. Is het boek lager geprijsd dan € 1,99? Dan ontvang je maar 45% van de prijs.

Eens kijken of het klopt:

Is de verkoopprijs van het boek € 1,99? Dan ontvang je – na aftrek van alle kosten – € 1,28. Dat is ongeveer 64% van de prijs. Maar let op: er wordt belasting over betaald, dus de verkoopprijs exclusief btw is € 1,81. Dat betekent dat je inderdaad 70% van de verkoopprijs verdient.

Is de verkoopprijs € 3,99? Dan ontvang je van de prijs exclusief btw (€ 3,63) 70% (€ 2,56).

Maar let op: soms wordt een e-book in een ander land verkocht, en in verschillende landen gelden verschillende belastingregels. Zo ontvang ik meestal een paar cent per boek meer als ik een boek in België verkoop.

Een fulltime-inkomen verdienen met het verkopen van e-books op Kobo

Hoeveel ga je verdienen met de verkopen van je e-books? Dat hangt er vooral vanaf hoeveel boeken je verkoopt. Maar hoeveel boeken moet je verkopen om een fulltime (minimum)inkomen, zeg zo’n € 2000 (bruto), te verdienen?

Let op: de bedragen die hieronder genoemd worden zijn de bedragen die je ontvangt. Omdat dit inkomen is, dient hier nog (inkomsten)belasting over betaald te worden.

Stel: je verkoopt een e-book voor € 9,99, dan krijg je daar € 6,36 aan royalty’s voor. Dat betekent dat je 315 e-books moet verkopen om er een minimuminkomen uit te halen – per maand.

Maar stel: je verkoopt e-books voor € 4,99 per stuk, dan ontvang je € 3,18 per verkocht e-book. Om dan een minimuminkomen te behalen, moet je 629 e-books verkopen – ook per maand.

Verkoop je e-books voor € 1,99 per stuk? Dan moet je per maand 1563 e-books verkopen.

Zijn je e-books maar € 0,99? Dan moet je er – omdat je daar maar 45% van krijgt – 4878 per maand van verkopen voor een minimum maandinkomen.

Klinkt dat heel realistisch voor een waarschijnlijk onbekende Nederlandse auteur? Niet echt. Met één gepubliceerd boek is het waarschijnlijk niet mogelijk om maanden achter elkaar zoveel boeken te verkopen. Dat is een van de redenen dat ik series ben gaan schrijven!

Meer lezen over je inkomsten als schrijver?