Ga naar de inhoud

Wat is Kobo Plus en hoe verdien je met Kobo Plus als schrijver?

  • door
mijn doelen 2023 - strategieën om meer boeken te verkopen - verdienen kobo plus schrijver

Toen Kobo Plus startte, waren veel schrijvers huiverig om hun boeken op Kobo Plus te publiceren. Want een abonnementsdienst voor e-books; zouden de e-books dan nog wel verkocht worden? En wat zou je er als schrijver eigenlijk mee gaan verdienen. Ik heb zelf eerst ook getwijfeld, maar nadat ik enkele van mijn boeken op Kobo Plus had gezet en zag wat voor (extra) inkomsten ik daarmee verdiende, zette ik al mijn e-books op Kobo Plus. Maar wat is Kobo Plus? En hoe verdien je met Kobo Plus als schrijver?

Wat is Kobo Plus?

Kobo Plus is een abonnementsdienst waarbij je boeken kunt lezen en/of luisteren – afhankelijk van je abonnement. Met een Kobo e-reader of een app die je op vrijwel alle tablets en telefoons kunt downloaden, kun je de boeken lezen. Er staan honderdduizenden e-books in Kobo Plus die je onbeperkt kunt lezen zolang je abonnement loopt.

Je kunt Kobo Plus vergelijken met een abonnement op de bibliotheek, waar je nieuwe boeken kunt lezen. Of met een betaald Spotify-abonnement, waarmee je onbeperkt de op Spotify beschikbare muziek kunt luisteren. Of met een Videoland- of Netflix-abonnement, waar je het beschikbare aanbod kunt bekijken. Kobo Plus is een abonnementsdienst voor boeken, in plaats van voor muziek of series en films.

Kobo Plus voor schrijvers

Als schrijver kun je je e-book of luisterboek alleen beschikbaar maken als je deze ook op Kobo hebt gepubliceerd. Het kan zijn dat je dat niet via Kobo Writing Life hebt gedaan (hun eigen publicatieplatform), maar via een tussenpartij zoals Draft2Digital. Ook bij zo’n tussenpartij kun je aangeven of je je boek op Kobo Plus wilt publiceren – maar dat kan alleen als het boek ook via hen op Kobo staat. Mijn boeken op Kobo heb ik daar via Writing Life van Kobo zelf op gezet. Ik heb het ook via Draft2Digital geprobeerd, maar hoewel ik soms het idee had dat ik er hogere royalty’s voor kreeg, waren de verkoopoverzichten erg onduidelijk – vooral die van Kobo Plus. In de overzichten van Draft2Digital vind je bijvoorbeeld niets over gelezen minuten. Voor duidelijke overzichten zou ik daarom altijd via Kobo zelf publiceren.

Hoe verdien je met Kobo Plus als schrijver?

Alle abonnementhouders betalen maandelijks een bedrag aan Kobo Plus. Heb je een abonnement om e-books te lenen? Dan betaal je € 9,99 per maand. Van het geld dat de abonnees betalen, worden de schrijvers uitbetaald. Natuurlijk wil Kobo er zelf ook wat aan overhouden.

Omdat ik zelf alleen e-books heb gepubliceerd via Kobo (Plus) en geen luisterboeken, zijn onderstaande voorbeelden gebaseerd op e-books die gelezen worden via Kobo Plus.

Als schrijver verdien je geld op basis van hoelang jouw boek gelezen is, oftewel het aantal leesminuten. Niet alleen het aantal leesminuten van een boek verschilt per maand, maar ook het bedrag dat je daarvoor krijgt.

Het totale aantal gelezen minuten (in heel Kobo Plus) in een maand, wordt gedeeld door de opbrengst van die maand. Op deze manier berekent Kobo wat een gelezen minuut per maand waard is.

Rekenvoorbeeld

Hieronder een heel simpel voorbeeld, waarin ik even geen rekening houdt met belastingen of gecombineerde lees- en luisterabonnementen:

Stel dat Kobo Plus in een maand 1000 abonnees heeft. Elke abonnee betaalt € 9,99 voor het abonnement, waardoor de opbrengst in een maand € 9.990 is. Gemiddeld leest een abonnee één uur per dag, oftewel zestig minuten, dertig dagen lang. In totaal leest een abonnee dan 1.800 minuten. Alle abonnees samen lezen in dit geval 1.800.000 minuten.

De waarde per gelezen minuut wordt berekend door de opbrengst van die maand (€ 9.990) te delen door het aantal gelezen minuten (1.800.000). In dit voorbeeld is dat € 9990 / 1.800.000 = € 0,00555. Kobo rekent met een betalingspercentage van 60%. Per gelezen minuut krijgt een schrijver 60% van € 0,00555.

Kobo betaalt uit per 300 gelezen minuten per boek; in bovenstaand voorbeeld zou een schrijver € 0,999 per 300 gelezen minuten krijgen. In het overzicht dat je maandelijks krijgt toegestuurd worden deze 300 minuten bij elkaar ook wel een read genoemd.

Wordt een van je boeken in een maand “maar” 250 minuten gelezen? Dan worden deze minuten bij de volgende maand opgeteld.

Hoeveel verdien ik met Kobo Plus als schrijver?

In 2018 maakte ik mijn eerste e-books beschikbaar via Kobo Plus – en dat stelde toen qua bedragen nog maar weinig voor. Toen ik meerdere e-books beschikbaar stelde, werden de uitbetalingen uiteraard hoger. Het maandbedrag dat ik ontvang verschilt enorm; zoals eerder vermeld hangt dat af van het aantal (betaalde) abonnees en het aantal gelezen minuten. In mijn geval varieert bijvoorbeeld het aantal gelezen minuten tussen 2021 en nu van 26.000 per maand tot 100.000+ per maand. Wat ik zelf merk is dat abonnees in bepaalde maanden echt meer lezen dan in andere maanden. Wil je hier meer over weten? Lees dan Wanneer wordt het meest gelezen via Kobo Plus?

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.