Ga naar de inhoud

Wat heb ik afgelopen jaar geleerd?

  • door
boeken verkocht in 2022 2023 - in welke maand verkoop ik de meeste boeken - afgelopen jaar geleerd

2023 is voorbij, en hoewel de verkoopresultaten pas eind februari allemaal bekend zijn, vind ik dit al wel een mooi moment om terug te blikken op 2023. Hoe is het gegaan? Wat heb ik afgelopen jaar allemaal geleerd?

Hoe is het gegaan?

Echte conclusies kan ik nu nog niet trekken, want de resultaten van december en van (een deel van) november heb ik nog niet binnen. Tot nu toe verkocht ik in 2023 gemiddeld evenveel boeken per maand als in 2022. Mijn omzet daarentegen is wel iets hoger (misschien omdat de nieuwere boeken hoger geprijsd zijn?) en ook via Kobo Plus lijkt het erop dat ik in 2023 meer verdiend heb dan in 2023.

Wat heb ik geleerd van de strategieën die ik heb gebruikt?

Een van de strategieën die ik afgelopen jaar gebruikt heb om meer te verdienen (nou ja, dat was in elk geval de bedoeling) was om een boek gratis te maken. Dat werkte heel goed voor Zomer vol liefde, maar dat werkte helemaal niet voor Ergens schijnt de zon en Tussen geld en liefde, en het is niet duidelijk of het heeft gewerkt voor Dorpsliefde). Conclusie: de strategie kan werken, maar dat hoeft niet.

Boeken uitgeven in Kobo Plus

Als ik terugkijk naar de afgelopen jaren waarin mijn boeken verkrijgbaar waren bij Kobo Plus, dan weet ik dat ik het beste een nieuw e-book kan uitgeven in september. Dit komt omdat je vanaf de maand gemiddeld het meest verdient per gelezen minuut (in de lente- en zomermaanden is dat bedrag een stuk lager). Zal het me komend jaar weer lukken? Ik heb wel een idee voor een nieuwe (vijfdelige?) serie, maar hoe realistisch is het om vijf boeken te schrijven vóór augustus? (Want de boeken moeten natuurlijk ook nog gecorrigeerd worden…)

Maar: klopt deze conclusie wel? Want in de zomermaanden wordt er veel meer gelezen dan in de herfst. Ik ben er bij deze conclusie van uitgegaan dat fans bij een nieuw boek deze meteen gaan lezen.

Conclusie: ik moet meer schrijven

Om meer te verdienen met mijn boeken zal ik (ook) meer boeken moeten schrijven. En hoe graag ik dat ook wil, het lukt me meestal niet. Afgelopen tijd had ik natuurlijk een mooi excuus, omdat ik zwangerschapsverlof had, maar ook daarvoor lukte het me niet om te schrijven. Ik besteedde meer tijd aan andere (ook belangrijke) dingen. In 2024 wil ik meer schrijven. Maar hoe ik dat ga doen? Of wanneer? Dat weet ik nog niet. Dat er voor de baby pas plaats is op de kinderopvang vanaf april, en dat we in mei hopen te verhuizen naar onze nieuwe (nu nog klus-) woning, gaat het ook lastiger maken. Misschien moet ik het schrijven gaan plannen – al weet ik niet of ik dat kan. Want als het MOET, dan komen er meestal geen goede zinnen uit…