Ga naar de inhoud

Wanneer wordt het meest gelezen via Kobo Plus?

  • door
meest gelezen via kobo plus - nieuw boek op kobo plus - categorie kobo

Eerder deelde ik met jullie in welke maand ik de meeste boeken verkocht en daarna (omdat dat niet hetzelfde bleek te zijn) in welke maand ik de meeste omzet heb als je kijkt naar de boekverkopen. Om het plaatje compleet te maken geef ik in deze blog een overzicht van de omzet van Kobo Plus. In welke maand behaal ik hier de meeste omzet mee? Ik ben zelf ook erg nieuwsgierig! Wanneer wordt het meest gelezen in Kobo Plus? En verdien ik daar dan ook het meest mee?

Wat is Kobo Plus?

Kobo Plus is een vorm van abonnementslezen, waarbij een schrijver of uitgever betaald krijgt afhankelijk van onder andere het aantal gelezen minuten en het aantal abonnementen dat is afgesloten. Maandelijks is het dus een ander bedrag dat je krijgt per gelezen minuut. Het zou goed kunnen dat er in bijvoorbeeld de winter (veel) minder minuten gelezen wordt, maar dat je wel meer krijgt omdat andere boeken ook minder gelezen worden… Ik ben heel benieuwd naar de resultaten hiervan!

Voor de resultaten van Kobo Plus heb ik gekeken naar de jaren 2021 en 2022. Vóor augustus 2020 waren er maar enkele van mijn e-books verkrijgbaar in Kobo Plus. In augustus 2020 volgde de serie Een nieuw begin, en pas in november waren alle boeken beschikbaar in Kobo Plus. Als ik de eerdere maanden zou meetellen, dan zou ik geen eerlijke resultaten krijgen.

Enkele voorbeelden

Misschien denk je dat – omdat mijn boeken in de zomer het meest verkocht worden – ik in de zomer het meest verdien met Kobo Plus. Nou, dat hoeft dus echt niet zo te zijn! Als voorbeeld neem ik even de maanden mei en augustus. In deze maanden werden er in 2021 evenveel minuten gelezen. In de maand mei ontving ik daar echter zo’n € 40 meer voor dan in augustus! Ditzelfde geldt voor mei 2022 en juni 2022. In beide maanden werden er evenveel minuten gelezen, maar in juni ontving ik maar liefst € 75 meer. Dit hangt allemaal af van de diverse factoren (hoeveel abonnementen zijn er, hoeveel minuten lezen abonnees in totaal, et cetera) en dit is dus elke maand anders.

In augustus 2022 werd er bijna 40% méér gelezen dan in december, terwijl mijn inkomsten in augustus juist bijna 2% minder waren dan in december. (Ja echt. Ik noem hier even het fictieve bedrag van € 500 in december. In augustus 2022 werd er 40% meer gelezen, maar ontving ik (in dit voorbeeld) € 490).

Omdat de uitbetalingen elke maand zo verschillen heb ik zowel de gelezen minuten als de werkelijke inkomsten van elke maand voor mezelf op een rijtje gezet.

In welke maanden verdien ik het meest met Kobo Plus?

In 2021 en 2022 kwam de minste omzet binnen in de eerste vier maanden van het jaar; januari, februari, maart en april. De meeste omzet kreeg ik in de maanden juli, augustus, november en december. Het meest verrast was ik zelf in eerste instantie door die laatste twee maanden. Maar als je kijkt naar het bedrag dat je in die maanden per gelezen minuut ontvangt, dan zie je dat dat een stuk hoger ligt dan in de zomer. In dit geval kun je dus beter in november en december meer lezers hebben dan in de zomer!

In welke maanden wordt het meest gelezen bij Kobo Plus?

Ook de inkomsten waren in januari, februari en maart het laagst. En hoewel er in april minder gelezen werd dan in maart, kreeg ik daar wél meer inkomsten voor. Het meest gelezen werd er in de maanden mei, juli, augustus en december – hoewel er in 2021 vooral in de laatste drie maanden van het jaar veel gelezen werd. Hoe dat kwam? Ik denk dat mijn nieuwe serie daar de reden van was. Ik weet dat mijn e-books voornamelijk gelezen worden via Kobo Plus en in september 2021 zijn de eerste vier delen van de serie ‘Door jou’ gelezen. Het zou goed kunnen dat die nieuwe boeken ervoor hebben gezorgd dat er een stuk meer gelezen werd dan in de rest van het jaar! Toch zorgde dat niet voor meer gelezen minuten dan in de zomermaanden.

In welke maanden ontvang je de hoogste inkomsten van Kobo Plus?

In 2021 waren de gelezen minuten het meeste waard in de maanden maart, september, oktober en december. En in 2022 was dat in de maanden maart, oktober, november en december. In de maanden juli en augustus krijg je elk jaar het minst voor je gelezen minuten. En de verschillen kunnen echt groot zijn! Hoewel het om kleine bedragen lijkt te gaan (€ 2,05 per 300 gelezen minuten vs. € 1,23 per 300 gelezen minuten) kun je zelf wel uitrekenen wat het verschil in omzet is als er meer dan 100.000 gelezen minuten zijn!

Wat kun je hiervan leren?

Door dit overzicht te maken heb ik meerdere inzichten gedaan; hoewel in de zomer de meeste minuten gelezen worden en ik in het zomer de meeste inkomsten heb, zijn mijn gelezen minuten in het najaar veel meer waard. Mijn conclusie: de volgende serie of het volgende boek dat ik uit ga brengen moet ik niet in juni uitbrengen! Alle fans die het boek meteen willen lezen, leveren in juni en juli veel minder op dan als ze het boek pas in het najaar zouden lezen. Verschijnt er weer een nieuw boek van mij? Dan ga ik zeker proberen om dat in september uit te geven!

Meer lezen over je inkomsten als schrijver?