Ga naar de inhoud

Wanneer verkoop je als schrijver de meeste boeken? Een overzicht per maand

  • door
boeken verkocht in 2022 2023 - in welke maand verkoop ik de meeste boeken - afgelopen jaar geleerd

Verkoop je als schrijver elke maand evenveel boeken? Of zijn er maanden waarin je (veel) meer of (veel) minder verkoopt?

Natuurlijk kan ik daar niet één antwoord opgeven; het hangt van zoveel factoren af. Wat voor boeken verkoop je? Er is een grote kans dat boeken met een winters thema meer verkocht worden in de winter, en boeken met een zomers thema in de zomer – maar dat hoeft echt niet zo te zijn.

Want wanneer verschijnt je nieuwe boek? Als jij bijvoorbeeld elk jaar in september met een nieuw boek komt, is de kans groot dat je in september en oktober de meeste (nieuwe) boeken verkoopt.

Hoewel het van veel factoren afhangt, kan ik je natuurlijk wel laten weten in welke maanden ik de meeste boeken verkoop!

Wanneer verkoop ik de meeste boeken?

Voor het volledige overzicht heb ik per maand gekeken. Hoeveel boeken verkocht ik de afgelopen drie jaar (2020 tot en met 2022) gemiddeld/in totaal in een maand? Was dat veel of weinig in vergelijking met andere maanden? En wat kan een reden zijn geweest voor dit aantal?

Januari

In januari verkocht ik in die drie jaar altijd veel boeken; januari staat elk jaar in de top 5 van beste maanden. Niet bovenaan in deze top, maar de top 5 wordt elk jaar gehaald. Wat zou een reden hiervan zijn? Zelf heb ik niet het idee dat ik in januari veel lees, maar ik hoorde ooit een reden van een andere schrijver. Hij ging ervan uit dat er in januari meer boeken verkocht werden dan in andere maanden, omdat in december lezers cadeaubonnen hebben gekregen die ze in januari uitgeven om boeken te kopen. Zou dat de reden kunnen zijn? Of hebben veel mensen goede voornemens dat ze meer boeken gaan lezen? Ik zou het niet weten, maar ik ben wel elk jaar blij met de boekverkopen in januari!

Februari

Tja, hierover kan ik kort zijn; in februari verkoop ik nooit veel boeken. In 2022 was februari zelfs mijn slechtste maand qua verkoopaantallen en ook in 2021 en 2020 deden de verkopen in februari het niet veel beter. Inmiddels weet ik dat februari jaarlijks een slechte maand is en maak ik me niet druk als ik die maand minder verkopen heb.

Maart

Over de maand maart ben ik in twijfel of het een goede maand is; in 2020 was het een van de slechtste maanden, terwijl deze maand in 2021 juist op nummer twee stond, en in 2022 op nummer drie! Als ik kijk naar het gemiddelde over drie jaar, dan hangt de maand maart een beetje in het midden. Ik heb ook geen nieuwe boeken uitgebracht in maart, dus waar dat enorme verschil door komt? Ik heb geen idee.

April

Meestal hangt april een beetje in het midden. Vaak lijkt april een slechte maand te worden als ik de verkoopaantallen op bijvoorbeeld het dashboard van Kobo in de gaten houd gedurende de maand, maar aan het eind van de maand komt er meestal een opleving. Misschien vanwege vrije dagen of (het begin van) de meivakantie, waardoor mensen meer willen lezen?

Mei

Ook mei is een lastige maand om een conclusie over te trekken. In 2021 en 2022 behoorde mei tot de slechtste maanden qua boekverkopen, terwijl deze maand in 2020 nog tot de beste maanden behoorde. Gemiddeld eindigt mei ook in het midden als het gaat om verkoopaantallen.

Juni

Eindelijk; vanaf juni heb ik vrijwel altijd enkele (hele) goede maanden. Hoewel juni zelf niet altijd in de top belandt, verkoop ik in juni gemiddeld echt wel meer boeken dan in de rest van het jaar. Ik ga ervan uit dat dit komt omdat het in juni vaak (eindelijk) lekker weer is geworden en mensen wat meer zin hebben om (buiten) een boek te lezen, of omdat ze op vakantie gaan waar ze lekker willen lezen.

Juli

De maand juli staat elk jaar in de top 2. Ik ga er altijd van uit dat dat zelfde reden heeft als juni; nog meer mensen die op vakantie gaan of vrij zijn en lekker een boek willen lezen.

Augustus

Ditzelfde geldt voor de maand augustus! Zowel in 2020 als in 2022 verkocht ik in augustus de meeste boeken. Eigenlijk is dit wel mijn topmaand!

September

Het is duidelijk dat de beste verkoopmaanden hierna voorbij zijn. September blijft een beetje in het midden hangen. Deze maand behoort niet tot de slechtste, maar ook niet tot de beste maanden.

Oktober, november en december

En daarna lijkt het leesseizoen écht voorbij te zijn. Vrijwel elk jaar verkoop ik tijdens deze drie maanden het minste aantal boeken. Ook als ik naar de totalen kijk van de afgelopen drie jaar dan wordt dat bevestigd: november staat op de laatste plaats, gevolgd door december en oktober. Ook al kwamen in september 2021 de eerste delen van een nieuwe serie uit, gevolgd door deel 5 en 6 in oktober en december 2022. De laatste drie maanden van het jaar blijven de slechtste maanden als ik kijk naar de verkoopaantallen.

Wanneer verkoop ik de meeste boeken?

Als ik kijk naar het maandoverzicht dat ik heb gemaakt is het voor mij duidelijk. De meeste boeken verkoop ik in de zomer, de minste boeken in het najaar. Daarnaast is er elk jaar in januari sprake van een stijging, maar dat is alleen in de maand januari.

Dus nu ben ik wel benieuwd; in welke maand van het jaar verkoop jij de meeste boeken?

Meer lezen over je inkomsten als schrijver?