Ga naar de inhoud

Waarom mijn e-books niet via mijn eigen website te koop zijn

  • door
je e-book verkopen op bol.com - e-books eigen website

Of ik mijn e-books ook via mijn eigen website verkoop, die vraag krijg ik weleens. Voor mij is daar een duidelijk antwoord op: nee. Ik heb ooit uitgezocht hoe ik dat zou moeten doen – en aangezien ik er niet goed uitkwam, heb ik besloten om er geen tijd in te steken. Lees hier de redenen waarom ik ervoor heb gekozen om mijn e-books niet op mijn eigen website aan te bieden.

Verschillende formaten

Via welk programma leest iemand een boek? En via wat voor apparaat? Om een e-book te lezen via een Kindle e-reader heeft het e-book een ander formaat nodig dan om datzelfde boek te lezen via de Kobo app op een tablet of telefoon. Ik weet dat er verschillende bestandsformaten nodig zijn – bij Draft2Digital worden die bijvoorbeeld automatisch voor je boek aangemaakt. Maar hoe je dat zelf kan doen en hoe je ervoor kan zorgen dat een lezer het juiste formaat ontvangt? Ik heb geen idee – en ik heb geen zin om tijd te investeren om dat uit te zoeken.

Gemak

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat alles goed werkt als je e-books via je eigen website verkocht worden. Uiteraard kun je dit allemaal automatiseren (of: laten automatiseren), maar er moet wel regelmatig gecheckt worden of alles goed blijft gaan. Komt er een betaling binnen? Wordt er dan automatisch een e-book opgestuurd? Werkt alles goed? Allemaal dingen die je zelf moet regelen. Heeft iemand een e-book niet ontvangen? De koper zal dan contact met jou opnemen en zulke dingen zul je zelf moeten afhandelen. Dit gebeurt niet als je je e-book via een ander platform verkoopt.

Kosten

Ik heb ooit gekeken wat het kost om iets te verkopen via mijn eigen website. In die tijd kwam ik maar op enkele plug-ins uit die ik kon gebruiken voor mijn website, waaraan een betalingsmethode gekoppeld kon worden. De kosten van die plug-ins varieerden, maar ze kostten allemaal geld. In die tijd verkocht ik voornamelijk e-books voor € 0,99. Als je daar de btw (€ 0,09) afhaalt, en de transactiekosten (€ 0,25 of € 0,39, afhankelijk van welke plug-in je gebruikt) die je kwijt bent voor het gebruik van de plug-in, dan houd je niet veel over bij een boek van € 0,99. (€ 0,65 of € 0,51). Wel is het meer dan wat je overhoudt als je e-book via bijvoorbeeld Kobo of iBooks verkocht wordt.

Bereikbaarheid

Dat je winst per verkocht e-book hoger is als je je e-books via je eigen website verkoopt, dat zou voor mij niets opleveren; ik denk namelijk dat ik veel meer e-books verkoop door deze aan te bieden op de grote platformen. Op Kobo, Bol.com of iBooks komen mogelijke lezers mijn boeken tegen, maar hoe zouden ze – als ze nog nooit van mijn boeken gehoord hebben – op mijn website uit kunnen komen? De kans dat dat gebeurt lijkt me ontzettend klein. Stel dat ik éen e-book via mijn eigen website verkoop, terwijl ik via Kobo misschien wel honderden e-books verkoop in dezelfde periode, dan leveren de verkopen via Kobo me natuurlijk veel meer op. Dit is overigens geen reden om je e-books niet op je eigen website aan te bieden; je kunt er natuurlijk voor kiezen om ze zowel op je eigen website als via de grote webwinkels aan te bieden. Via de grote winkels zou ik dat altijd doen – ook al houd je er per verkocht boek wat minder aan over – want je bereikbaarheid is op die manier veel groter.

Conclusie

Ik verwacht niet dat ik er veel mee ga verdienen door mijn e-books via mijn eigen website aan te bieden. De investering, in zowel tijd als geld, die daarvoor nodig is, lijkt voor mij de moeite niet waard. Mijn (toekomstige) e-books blijf ik gewoon aanbieden via de grote platformen. De gratis e-books? Die kun je blijven downloaden vanaf mijn website.

 

Verkoop jij als self-publisher je e-books (ook) via je eigen website? Zo ja, hoe doe je dat? Ik hoor het graag van je!