Ga naar de inhoud

Waarom mijn e-books niet als luisterboek verkrijgbaar zijn

  • door
luxe liefde en leugens - niet als luisterboek

Mijn e-books zijn niet als luisterboek verkrijgbaar. Waarom niet? Eigenlijk is het antwoord daarop heel simpel; ik vind het een te grote (tijds)investering. Hoe dat komt? Dat leg ik je in deze blog uit!

Wat is een luisterboek?

Een luisterboek, ook wel audioboek genoemd, is een ingesproken opname van een fysiek boek of e-book. Het boek wordt voorgelezen, dat wordt opgenomen en de luisteraar kan het afspelen. De meeste boeken zijn niet of nauwelijks op een cd of een andere fysieke manier verkrijgbaar. Meestal is het luisterboek een audiobestand dat bijvoorbeeld op smartphone of tablet afgespeeld kan worden.

Waarom mijn e-books niet als luisterboek verkrijgbaar zijn:

De investering is (te) groot

Een luisterboek maken. Of je het nu zelf inspreekt of dat je dat laat doen; je moet erin investering. Doe je het zelf? Dan moet je (veel) tijd investeren. Laat je het doen? Dan moet je (veel) geld investeren.

Hoelang duurt het voor je die investering hebt terugverdiend? Ik heb geen idee. Dat hangt er – uiteraard – van af hoe vaak je boek gelezen wordt. Veel mensen kopen geen luisterboeken, maar luisteren deze boeken via abonnementsdiensten zoals Kobo Plus.

Zelf je boek inspreken

Zelf mijn boek(en) inspreken? Naast dat me dat veel tijd zou kosten, weet ik ook niet of ik de kwaliteit goed genoeg zou vinden. Inspreken kan eenvoudig via je smartphone of je laptop, maar het geluid is waarschijnlijk een stuk beter als je het inspreekt in een professionele studio. Je kunt het natuurlijk ook laten inspreken, maar de kosten lopen dan nog verder op.

Ik luister zelf geen boeken

Wat ook meespeelt in mijn beslissing om mijn boeken niet als luisterboek uit te geven, is dat ik zelf geen luisterboeken luister. Ik lees ze liever. Dat ligt misschien aan mij, want hoe populair podcasts en vlogs ook zijn; ook die luister/kijk ik niet. Geef mij maar een boek of een e-book, of een blog. Video’s en luisterboeken of podcasts? Niets voor mij.

Luister jij wel (vaak) luisterboeken? En als mijn boeken als luisterboek verkrijgbaar zijn, zou je deze dan gaan luisteren of gaat je voorkeur uit naar lezen?