Ga naar de inhoud

Waarom mijn boeken op Kobo Plus staan

  • door
liefde van vroeger - boeken op kobo plus

“Maar als je boeken op Kobo Plus staan verdien je er toch bijna niets mee?”

Tja, als niemand mij als schrijver kent en niemand daardoor mijn e-books kan vinden, dan verdien ik er helemaal niets mee. En trouwens, volgens mij verdien ik met Kobo Plus niet ‘niks’ met mijn boeken. Laten we er eens induiken!

Redenen om e-books via Kobo Plus beschikbaar te maken

Toen Kobo Plus net gelanceerd werd was ik ook huiverig. Zou ik daar mijn boeken op zetten? Ik wist het niet goed. Maar wat bleek? De enkele boeken die ik op Kobo Plus had gezet, deden het verrassend goed! Uiteindelijk besloot ik om al mijn boeken via het platform beschikbaar te maken en tegenwoordig is een boek al bij publicatie beschikbaar via de abonnementsdienst. Waarom heb ik ervoor gekozen om al mijn boeken op Kobo Plus te zetten?

  • Ik krijg er meer naamsbekendheid door. Want heel eerlijk; niemand kent (kende) mij als schrijfster. Door mijn boeken op zoveel mogelijk plaatsen toegankelijk te maken, krijg ik meer lezers en meer naamsbekendheid
  • Andere schrijvers doen het ook. Natuurlijk zou dat geen goede reden moeten zijn, maar als schrijvers van vergelijkbare boeken hun verhalen beschikbaar maken op Kobo Plus en ik doe dat niet, welke boeken zouden de Kobo Plus-abonnees dan gaan lezen? Juist ja, niet die van mij.
  • Zelf heb ik ook een abonnement op Kobo Plus. Sinds ik dat heb, heb ik geen enkel e-book meer gekocht. Het aanbod is zo uitgebreid! Kom ik ergens een boek tegen dat ik graag zou willen lezen? Dan check ik Kobo Plus! Staat het er niet op? Helaas! Er zijn genoeg andere leuke boeken die daar wel beschikbaar zijn.

Verdien je echt minder met Kobo Plus?

Dat je met Kobo Plus niets verdient is trouwens niet waar. Het grootste deel van de inkomsten van mijn e-books komt van Kobo Plus. Stel je voor: een lezer koopt de hele serie ‘Een nieuw begin’. Als hij de e-books apart koopt, betaalt hij daarvoor € 4,95. Koopt hij de bundel? Dan betaalt hij € 3,99. Maar wat houd ik daarvan over?

Per los verkocht e-book krijg ik € 0,41, bij de hele serie wordt dit in totaal € 2,05. Koopt iemand een bundel van € 3,99? Dan verdien ik € 2,56. (Ja, dat is inderdaad meer dan bij de losse boeken!)

Hoelang duurt het om een boek te lezen?

Bij Kobo Plus verdien je geld op basis van het aantal gelezen minuten. Na een zoektocht via Google kom ik tot de conclusie dat 250 woorden per uur een aardig gemiddelde is. Omdat ik verwacht dat de boeken die ik heb geschreven gemakkelijk weglezen, ga ik uit van maximaal 300 woorden per uur. Alle boeken uit de serie ‘Een nieuw begin’ hebben tussen de 25.500 en 29.000 woorden. Voor het gemak gaan we er even van uit dat een boek gemiddeld 27.000 woorden heeft. Dat betekent dat het 90 minuten (27.000 / 300) duurt voordat iemand een boek heeft uitgelezen.

Stel: je leest de hele serie ‘Een nieuw begin’ op Kobo Plus. Je doet daar 540 (90 x 6) minuten over. Als je kijkt naar de gemiddelde vergoeding die Kobo Plus daar in 2022 voor gaf, dan krijg je daar € 2,94 voor. Dat is zelfs meer dan dat ik zou krijgen als een lezer de e-books zou kopen!

Uiteraard ligt dit heel anders als je je e-books duurder hebt geprijsd, ze veel moeilijker zijn om te lezen, of veel korter/langer zijn. Dan zal deze vergelijking natuurlijk heel anders zijn.

Meer weten over de strategieën die ik gebruik (of geprobeerd heb)?