Ga naar de inhoud

Waarom ik geen gebruik maak van Printing On Demand als schrijver

  • door
je e-book verkopen op bol.com - e-books eigen website - printing on demand

Printing On Demand is de laatste jaren steeds groter geworden. Maar wat is het precies? Wat hebben schrijvers eraan? (En waarom maak ik er geen gebruik van?)

Wat is Printing On Demand (POD)?

Printing On Demand (POD) is een manier van drukken waarbij boeken of andere publicaties alleen gedrukt worden als er een bestelling voor is geplaatst. Voorbeeld: jij koopt een boek bij je online boekenwinkel en het boek wordt pas gedrukt nadat jij het besteld hebt.

Wat zijn de voordelen van POD voor schrijvers?

  • Je hebt geen voorraadkosten meer. Je boek wordt pas gedrukt als er een bestelling is geplaatst, dus er zijn geen kosten verbonden aan het opslaan van grote hoeveelheden boeken. Daarmee heb je als schrijver ook geen risico van een onverkochte voorraad.
  • Lage kosten. Je hoeft niet te investeren in het laten drukken van een voorraad boeken. Hierdoor is het ook aantrekkelijk voor auteurs die in eigen beheer uitgeven en niet willen of kunnen investeren in een grote voorraad – dit geldt natuurlijk ook voor uitgeverijen.
  • Je kunt updates of wijzigingen makkelijk doorvoeren. Wil je iets aanpassen in je boek? Als je je boeken via POD publiceert dan kun je het voor elke druk aanpassen!

Wat zijn de nadelen van POD voor schrijvers?

  • De kosten per boek zijn hoger. Hoewel je in eerste instantie goedkoper uit bent omdat je niet hoeft te investeren in een voorraad boeken, is de prijs om een boek te laten drukken hoger als je dat per boek via POD doet.
  • De levertijd is vaak wat langer; “vandaag besteld, morgen is huis” kan niet bij POD, omdat het boek eerst nog gedrukt moet worden. Lezers willen graag zo snel mogelijk hun bestelde boek in huis hebben

Waarom maak ik zelf geen gebruik van POD?

Ik verkoop geen fysieke boeken. Een van de redenen daarvoor is alle extra kosten die ik moet maken – het bestand heeft bijvoorbeeld een bepaalde opmaak nodig om gedrukt te kunnen worden – en het lage bedrag dat ik eraan overhoud. Bovendien lees ik zelf vrijwel geen fysieke boeken en kan ik me niet voorstellen dat anderen dat wel doen. Volgens mij verdien ik met een gedrukt boek net zoveel als met een e-book, maar ik heb geen zin in de investeringen (tarief voor iemand die je boek de juiste opmaak geeft, percentage dat de POD-service wil hebben, kosten voor een ISBN, tijd om uit te zoeken hoe alles werkt). Wellicht zou het me wat geld kunnen opleveren, maar voorlopig zie ik er geen meerwaarde in.

Zou ik wel ooit een fysiek boek uit willen brengen? Dan zou ik Printing On Demand zeker overwegen.