Ga naar de inhoud

Waarom ik alleen e-books uitgeef

  • door
nieuw boek dromen van jou - feelgood boeken - e-books

Regelmatig krijg ik de vraag of mijn verhalen ook als fysiek boek te koop zijn. Sommige lezers hebben een voorkeur voor fysieke boeken, maar mijn boeken zijn alleen digitaal verkrijgbaar. In deze blog vertel ik waarom ik alleen e-books uitgeef.

Het is gemakkelijker

Oké, misschien is het een beetje te gemakkelijk om dit te zeggen, maar het verkopen van e-books is gemakkelijker dan het verkopen van fysieke boeken. Het is een kwestie van uploaden – even wachten tot alles is gecheckt – en het e-book wordt binnen drie dagen (maar vaak al binnen 24 uur) op diverse websites te koop aangeboden.

Lagere kosten, hogere verdiensten dankzij e-books

Een e-book uitgeven is goedkoper dan het uitgeven van een fysiek boek. Hoewel het evenveel tijd kost om een e-book te schrijven, te laten corrigeren en een voorpagina te maken zijn er nog altijd minder kosten dan de kosten die je extra voor een fysiek boek moet laten maken. Denk bijvoorbeeld aan een achterflap (bij e-books zie je alleen de voorpagina), een correcte opmaak en de drukkosten. Boeken laten drukken kost extra tijd, geld en opslagruimte. En wie zegt dat je al die boeken ooit gaat verkopen?

Er zijn ook mogelijkheden om een boek pas te laten drukken op het moment dat het boek verkocht wordt – dit wordt Printing On Demand (POD) genoemd. Dit heeft echter als nadeel dat de levertijd van het fysieke boek langer is. Via de websites waar dit mogelijk is zou bovendien de verkoopprijs van een fysiek boek minimaal €20 moeten zijn om er winst uit te halen; dit vind ik nogal wat voor een roman. Ik denk niet dat ik zelf dit bedrag zou betalen voor zo’n boek. Ik zou eerder rond de €10 willen vragen, maar dat zou betekenen dat ik zelf op elk boek geld bij moet leggen en dat is niet mijn bedoeling!

Bereik wordt groter

Hoewel de e-readermarkt in Nederlands enigszins stabiel lijkt te zijn, merk ik zelf dat ik een steeds groter bereik krijg. Waar ik eerst voornamelijk e-books verkocht via iBooks, verkoop ik nu de meeste e-books via Kobo. Sinds de start van Kobo Plus, een abonnementsdienst om e-books te lezen, merk ik dat er veel meer e-books worden gelezen en verkocht via Kobo. Door dit grotere bereik verkoop ik nu meer e-books dan een (paar) jaar geleden. Daarnaast publiceer ik mijn boeken onder andere via Draft2Digital, en die website zorgt ervoor dat mijn e-books te koop zijn in verschillende webwinkels, zoals iBooks, maar ook in winkels die ik helemaal niet ken!

Het proces kost minder tijd

Het schrijven van een e-book kost evenveel tijd als het schrijven van een ‘gewoon’ boek. Maar – net als de kosten – is de tijd voor de overige taken minder. Omdat er geen tijd nodig is om bijvoorbeeld het boek te laten drukken. Daarnaast kan de koper van het e-book meteen beginnen met lezen na de aankoop. Hij hoeft het alleen maar op zijn e-reader te zetten! Bij een fysiek boek moet de koper (bij een internetbestelling) eerst nog wachten tot hij het in huis heeft.

Aanpassingen

Hoewel de meeste e-books nagekeken worden op spelfouten voor deze gepubliceerd worden, kan het natuurlijk altijd gebeuren dat er nog een foutje in staat dat pas later ontdekt wordt. Het voordeel van een e-book is dat het eenvoudig aan te passen is! Het enige wat je daarvoor moet doen is het foutje aanpassen en een nieuw bestand uploaden bij de verkoopkanalen. Bij een fysiek boek is het na het drukken niet mogelijk om een foutje nog te verbeteren.