Ga naar de inhoud

Waarom het eerste deel van mijn serie altijd gratis is

  • door
eerste deel serie gratis - prijs van je e-book - young adult

Toen ik net begon met het uitgeven van boeken, had ik gezien dat andere auteurs bij boekenseries het eerste deel gratis beschikbaar hadden gesteld. Dat leek me ook wel wat! Ik verwachtte niet dat iemand mijn boeken zou lezen, zeker niet als er voor betaald moest worden. Hoe leuk zou het zijn als mensen, omdat het gratis was, toch het eerste deel van mijn serie zouden lezen? In maart 2016 verscheen mijn eerste serie Een nieuw begin en het eerste deel was gratis te lezen.

Gratis downloads

Elke dag – tja, ik was pas net begonnen met uitgeven – logde ik in en checkte ik bij alle platformen of mijn gratis e-book gedownload werd. En ja hoor, binnen een week had ik mijn eerste download binnen. Wat was ik blij! Daarna volgde de volgende download, hoera! En na twee weken werd het e-book ineens dagelijks één of twee keer gedownload! (Of die mensen het e-book ook echt gelezen hebben, dat weet ik natuurlijk niet… Maar ik vond het zó leuk dat ze het alleen al gedownload hadden!)

Dat ging een week of vier zo door. Op een – doodnormale – dag logde ik opnieuw in, en tot mijn verbazing waren er de vorige dag tientallen e-books gedownload – vooral via Draft2Digital! In eerste instantie geloofde ik het niet, maar het was echt waar. De daaropvolgende weken werden er dagelijks gemiddeld nóg meer e-books gedownload!

Betaalde e-books

En die gratis verkopen, die hadden ervoor gezorgd dat mijn betaalde e-books ook verkocht werden! Drie dagen nadat er voor het eerste tientallen e-books gedownload waren, verkocht ik de vijf boeken van de rest van de serie! Hoewel ik eerst nog twijfelde of de gratis downloads wel gelezen werden, was dit toch wel een bevestiging dat er mensen waren die het lazen. Anders zou je de vervolgdelen toch niet kopen? Ook de volgende dag verkocht ik weer enkele e-books. Wauw, wat vond ik dat geweldig! Het gaf me een goed gevoel, want eindelijk was het me gelukt! Mijn kinderdroom om schrijver te zijn en daarmee geld te verdienen was daarmee uitgekomen! Dat de boeken maar € 0,99 per stuk kosten waardoor ik er nauwelijks iets mee verdiende, dat laten we even achterwege 😉. Het begin was er!

Redenen om het eerste deel van een serie gratis te maken

“Het eerste deel van een serie gratis? Maar dan verdien je er toch niets mee?”

Nee, met de verkopen daarvan verdien je niets, maar het eerste deel van een serie gratis uitgeven heeft wel andere voordelen! Voor mij zijn er genoeg redenen om het eerste deel van een serie gratis te maken.

  • Naamsbekendheid. Zeg eens eerlijk; koop jij een e-book van een onbekende auteur, als je nog nooit van de auteur of het boek hebt gehoord? Dan moet het wel een héél speciaal/bijzonder/opvallend boek zijn. Door het eerste boek gratis aan te bieden hoopte ik op wat naamsbekendheid, zodat lezers daarna ook andere boeken van je aan gaan schaffen.
  • Meer verkoop van de rest van de serie. Als jij deel 1 van een serie hebt gelezen en kennis hebt gemaakt met de personages, lees jij dan ook graag verder aan de rest van de serie? Ik wel! Door deel 1 gratis aan te bieden is de drempel om aan de serie te beginnen een stuk lager, en de kans dat deel 2 gekocht wordt een stuk hoger!
  • Kobo Plus: daar krijg je wel betaald! Bij de inkomsten die ik van Kobo Plus ontvang zie ik maandelijks een bedrag staan bij mijn gratis boeken. Bij Kobo Plus kijken ze niet naar de prijs van het boek! Het bedrag dat je maandelijks van hen ontvangt, is gebaseerd op het aantal gelezen minuten van je e-book(s) – ongeacht of het boek gratis is of niet. Op deze manier verdien je dus wél wat met je gratis e-book!

Meer weten over de strategieën die ik gebruik (of geprobeerd heb)?