Ga naar de inhoud

Veelgestelde vragen aan een selfpubber

  • door
vragen aan selfpubber - redenen om een pseudoniem te gebruiken - aantrekkelijke cover

Regelmatig krijg ik vragen van lezers én van andere schrijvers. Om iedereen te helpen heb ik de meest gestelde vragen aan een selfpubber op een rijtje gezet en geprobeerd te beantwoorden. Maar heel eerlijk; eigenlijk kan ik over de meeste vragen een hele blog schrijven (en in sommige gevallen ga ik dat ook doen!)

Hoe bepaal je prijs de prijs van je boeken?

Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder het aantal woorden van het manuscript en of het onderdeel is van een serie. Hier volgt zeker nog een blogpost over!

Wat is de beste periode om boeken te publiceren?

Ik publiceer mijn boeken zodra ze af zijn (“af” is niet meteen als ik klaar ben met schrijven, maar na het herschrijven en de tekstcorrectie), of zodra de hele serie af is. Maar misschien is dat voor jou niet zo’n goed idee. Als je een boek in een kerstthema hebt geschreven, lijkt maart me niet het ideale moment om het boek uit te geven en flink te gaan promoten. Maar van de andere kant; als het klaar is, maar nog niet uitgegeven dan verdien je er geen geld mee. Misschien toch maar zo snel mogelijk uitgeven?

Wanneer verkoop je meeste boeken?

Daarover komt volgende week een uitgebreide blogpost online!

Waar verkoop je meeste boeken?

De meeste e-books verkoop ik via iBooks en Kobo. Ook via Bol.com, Google en Amazon verkoop ik e-books.

Wat verdien je met je boeken?

Met een verkocht e-book verdien ik tussen de € 0,29 (bij een boek van € 0,99 via Amazon) en € 3,21 (bij een boek van € 4,99 bij Kobo).

Welke tips heb je voor een beginnend selfpubber?

Heel veel! Hieronder geef ik er een aantal:

  • Maak een mailinglist aan. Ik ben daar (helaas) pas na drie jaar mee begonnen, dat had ik al veel eerder moeten doen!
  • Een e-book uploaden via Kobo Writing Life of Draft2Digital is echt niet moeilijk! Het schrijven van het verhaal duurt een stuk langer…
  • Heb je een serie geschreven? Maak dan het eerste deel gratis voor meer naamsbekendheid. (Maar let op: niet alle webwinkels accepteren gratis boeken. Als je e-book gratis is, verschijnt het bijvoorbeeld niet op Bol.com.)

Welke vragen zou jij nog stellen aan een selfpubber?