Ga naar de inhoud

Strategieën om meer boeken te verkopen

  • door
mijn doelen 2023 - strategieën om meer boeken te verkopen - verdienen kobo plus schrijver

Als schrijver die zelf boeken uitgeeft, ben ik niet alleen schrijver, maar ook ondernemer. Hoewel het nooit mijn doel is geweest om (zoveel mogelijk) geld te verdienen met mijn boeken, is het natuurlijk wél leuk als dat gebeurt. Adverteren voor mijn boeken (via bijvoorbeeld Facebook of Instagram) heb ik nooit gedaan. Welke strategieën gebruik ik wel om meer boeken te verkopen?

Eerste boek van een serie gratis maken

Vanaf het moment dat mijn eerste serie, Een nieuw begin, werd uitgegeven was het eerste boek gratis verkrijgbaar. “Waarom? Dan verdien je er toch niets mee?” Nou, dat was ook niet mijn bedoeling! Als onbekende schrijfster wilde ik vooral wat naamsbekendheid krijgen en daarvoor was – in mijn ogen – een gratis boek nodig. En geloof me, het heeft gewerkt! Met meer dan 60.000 gratis downloads van het eerste deel van deze serie (gepubliceerd via zowel Kobo als Draft2Digital) en 10.000+ verkopen van de losse delen, mag ik wel zeggen dat deze strategie succesvol is geweest! Voor mij is dit echt een van de beste strategieën om meer boeken te verkopen.

Boek eindigen met een cliffhanger

Zelf was ik hier nooit fan van, maar ik kwam het bij veel andere schrijvers wel tegen. Een serie schrijven, en elk boek in de serie spannend of vol vragen laten eindigen, waardoor het volgende deel wel gekocht móest worden. Zelf had ik hier een hekel aan, maar als veel schrijvers het doen, dan moet het wel werken, toch? Ik heb het daarom ook geprobeerd.

Ik schreef ‘Tot over mijn oren’ als compleet boek, en gaf het vervolgens in vier losse delen uit – elk deel heeft een open einde dat nieuwsgierig moet maken naar het volgende deel. Heel eerlijk; dit is mijn slechtst verkopende serie, en eigenlijk sta ik zelf nog steeds niet achter het concept waarop de boeken eindigen met een cliffhanger. Misschien werkt het voor andere schrijvers wel, maar voor mij niet. Ik denk er zelfs over om de vier losse delen te verwijderen en alleen nog het boek met de complete serie aan te bieden.

Volgende keer luister ik gewoon naar mijn gevoel en doe ik dit niet meer!

Nog een boek in een serie gratis maken

Ook het tweede boek van een serie gratis maken? Nee, juist niet! Hoe zou het zijn als er halverwege de serie nog een boek gratis verkrijgbaar is? Zouden lezers dan eerder de hele serie kopen? Daar was ik benieuwd naar!

In juni 2022 was mijn boek Dorpsliefde, het vierde deel in de serie Door jou, gratis verkrijgbaar. Ik wilde uitzoeken of de hele serie daardoor vaker gekocht zou worden. Achteraf gezien had ik dit op dat moment nog niet moeten doen; deel vijf en zes waren namelijk nog niet verschenen.

Ja, er werden in die maand meer boeken van de serie verkocht – maar dat kon ook komen omdat het bijna zomer werd. Volgende keer als ik deze strategie wil proberen moet ik zorgen dat er na het gratis deel nog minimaal één deel beschikbaar is, wat lezers kunnen kopen. Daarnaast moet de periode waarschijnlijk langer zijn dan één maand, om er een echte conclusie uit te kunnen trekken. Ik ben benieuwd of dit een goede strategie is om meer boeken te verkopen!

To be continued…

Meer weten over de strategieën die ik gebruik (of geprobeerd heb)?