Ga naar de inhoud

Strategieën die andere schrijvers hebben geprobeerd – boek gratis maken

  • door
boek gratis aanbieden - wat verdien je per e-book - overtuigende flaptekst - verschil plotter pantser

Eind vorig jaar had ik contact met drie (onbekende) schrijvers die – een tijdje geleden al – meerdere e-books hadden geschreven, maar er nog maar weinig mee verdienden. Ik vertelde hun dat een van mijn strategieën was om een boek gratis te maken. Sommige schrijvers willen daar niets van weten, en het zal waarschijnlijk ook niet voor iedereen werken. Toch hebben deze drie schrijvers het alle drie, op een eigen manier, geprobeerd.

De resultaten van deze schrijvers mag ik, anoniem, met jullie delen! (Twee van deze schrijvers hadden hun e-books alleen te koop aangeboden via Kobo, maar inmiddels staan ze ook op onder andere iBooks en Smashwords, dankzij publicatie via Draft2Digital.)

Schrijver 1. Wil graag meer omzet halen uit haar boeken

11 boeken geschreven, geen series. In de tabel hieronder zie je hoeveel boeken deze schrijfster verkocht heeft de afgelopen drie jaar en wat ze verdiend heeft via Kobo Plus.

  Verkochte boeken Inkomsten Kobo Plus
2020 54 (beste maand 11, slechtste maand 1) € 285 (beste maand € 37, slechtste maand € 5)
2021 38 (beste maand 10, slechtste maand 0) € 268 (beste maand € 35, slechtste maand € 14)
2022 36 (beste maand 9, slechtste maand 0) € 214 (beste maand € 28, slechtste maand € 9)

 

In de jaren ervoor werden er ook wel wat e-books van deze schrijver verkocht, maar ze had het idee dat dat toen vooral aan familie en kennissen was, toen haar boeken net uitkwamen. De cijfers van de laatste drie jaar zijn haar cijfers van échte lezers, die haar niet persoonlijk kennen.

Zoals je ziet verkoopt ze niet alleen elk jaar minder boeken en heeft ze steeds minder inkomsten via Kobo Plus, maar deze schrijfster zag in dat een extra boek uitgeven niet zou helpen om haar omzet fors te laten stijgen. Wat zou ze wel kunnen doen? (Behalve adverteren, actief worden op social media, of op andere manieren actief haar boeken gaan promoten.)

Ze koos ervoor om in januari 2023 twee van de elf boeken gratis beschikbaar te stellen om te kijken wat dat zou doen. Hoewel ze haar boeken eigenlijk niet gratis wilde aanbieden, had ze maar weinig omzet te verliezen.

De resultaten

In januari verkocht ze (naast de extra gratis downloads) in totaal vijf e-books, en behaalde ze € 36 aan inkomsten uit Kobo Plus. Dat lijkt misschien niet veel, maar een jaar geleden verkocht ze in januari twee e-books, en in februari geen enkele. Haar inkomsten van Kobo Plus waren toen € 26 (in januari) en € 19 (in februari). Dan zijn de resultaten in januari 2023 echt niet slecht!

Natuurlijk kun je dit niet één op één vergelijken, daarvoor heb je meer data nodig van meerdere maanden. Inmiddels heeft ze besloten om enkele andere e-books gratis aan te bieden voor een periode van meerdere maanden. Ik ben heel benieuwd wat dat met haar omzet gaat doen!

 

Schrijver 2. Wil wat serieuzer aan de slag om meer boeken te verkopen

  Verkochte boeken Inkomsten Kobo Plus
2020 1 € 10
2021 6 € 24
2022 6 € 36

Zes boeken heeft deze schrijver geschreven. Wel voor jeugd, dat moet er natuurlijk bij vermeld worden. Vier van deze boeken zijn in 2021 verschenen. Nu wil de schrijfster er wat serieuzer mee aan de slag, om meer boeken te verkopen. Maar hoe? Op welke manier kan ze zorgen voor meer naamsbekendheid (en meer inkomsten)? En dat zónder er op een andere manier reclame voor te maken? Omdat ze onder een pseudoniem schrijft en anoniem wil blijven, heeft ze geen familieleden of kennissen die haar boeken kopen en moet ze echt zelf voor alle verkopen zorgen. Daarnaast heeft ze ook geen website – geen tijd en geen geld voor – en doet ze weinig tot niets met social media. (Ze had mij dan ook niet via Instagram gevonden, maar via Google 😉 )

De lichte stijging die je in de tabel ziet bij de inkomsten van Kobo Plus, die stelt natuurlijk niets voor. Ze besloot om alle zes haar boeken in december 2023 voor één maand gratis te maken!

De resultaten

Helaas stelt een maand niet zoveel voor. De resultaten van die maand waren dan ook niet veel anders dan anders. Hoewel haar boeken gemiddeld vier (gratis) downloads hadden – ten opzichte van vrijwel geen (betaalde) verkopen in de andere maanden – was dat niet het grote doel dat ze voor ogen had. Ook de resultaten van Kobo Plus waren niet anders dan andere maanden.

Had ze haar boeken voor een langere periode gratis moeten maken? Of zou ze echt aan de slag moeten met advertenties en social media, als ze meer boeken wil gaan verkopen? Of moet ze één boek altijd gratis aanbieden en de rest tegen betaling? Ze wist het niet zo goed.

Een maand later kreeg ik een berichtje van haar; het verkoopoverzicht van januari was binnen. En wat bleek? In januari 2023 had ze één boek verkocht, maar ze had ook € 17 verdiend met Kobo Plus! Dat klinkt niet veel, maar dat is bijna de helft van de omzet die ze in heel 2022 had met dat platform! Bovendien gaf ze zelf aan dat ze nog nooit zoveel had verdiend in een maand met Kobo Plus, haar hoogste inkomsten waren eerder € 8 in één maand.

Zou dat dan het resultaat zijn van de e-books die in december gratis beschikbaar waren? Inmiddels heeft ze besloten om binnenkort nog een keer een boek gratis te maken. Wie weet wat dat gaat doen voor haar verkopen!

Schrijver 3. Zou het leuk vinden als haar boeken gelezen worden

  Verkochte boeken Inkomsten Kobo Plus
2020 1 € 12
2021 3 € 2
2022 4 € 10

 

Ze schrijft omdat ze het leuk vindt en ze hoeft er niets mee te verdienen – maar ze zou het wel leuk vinden als haar boek af en toe gelezen wordt. Deze schrijfster heeft vier boeken gepubliceerd sinds 2020 omdat ze het leuk vindt, ze heeft ze vooral voor zichzelf geschreven. Ze besloot om alle boeken een aantal maanden gratis aan te bieden! Want als ze er toch niets mee verdient, en ook niet hoeft te verdienen, maar vooral wil dat ze gelezen worden, dan is het beter om ze (tijdelijk) gratis te maken!

De resultaten

Helaas heeft deze schrijfster nog steeds nauwelijks inkomsten, maar dat is gezien de verkoopresultaten van eerdere jaren niet onlogisch. Haar e-books zijn nog enkele maanden gratis te verkrijgen, ik ben heel benieuwd of dat ervoor zorgt dat haar inkomsten gaan stijgen!

Ben je een onbekende schrijver? Gelet op mijn eigen resultaten en de resultaten die anderen ermee behalen, zou ik altijd minimaal één boek – maar liefst meer – gratis aanbieden. Voordat je echt e-books kunt verkopen heb je (in elk geval een beetje) naamsbekendheid nodig. Want wie vindt jouw (betaalde) e-book tussen honderdduizenden, misschien wel miljoenen, andere boeken, als ze jouw naam en je boek niet kennen?

Ben jij een (onbekende) schrijver en wil je weten wat jij zou kunnen doen om meer omzet te behalen? Denk jij er ook over om een boek gratis te maken? Stuur me een berichtje op lentheleeuwenberg@hotmail.com, en ik denk een keertje met je mee!

Meer weten over de strategieën die ik gebruik (of geprobeerd heb)?