Ga naar de inhoud

In welke maand heb ik de hoogste omzet met mijn boeken?

  • door
meer verdienen met boeken - omzet boeken

In een vorige blog deelde ik met jullie in welke maand ik de meeste boeken verkoop. Ik las deze blog later terug en keek eens naar mijn omzetcijfers. En in mijn hoofd merkte ik dat er iets niet klopte. Want in de maanden dat ik weinig boeken verkocht, had ik niet altijd de laagste omzet. En tja, uiteindelijk gaat het voor je omzet niet om hoeveel boeken je verkoopt, maar om hoeveel je ermee verdient. Je kunt – als het voor jou om geld gaat – beter honderd e-books van € 4,99 verkopen (waar ik zo’n € 320,- voor zou krijgen) dan vijfhonderd boeken van € 0,99 (daar krijg ik ongeveer € 205 voor).

Daarom heb ik mijn maandoverzicht nog eens gemaakt, maar nu heb ik gelet op de omzet van de boekverkopen van 2020 tot en met 2022. En hoewel sommige conclusies hetzelfde bleven, zitten er ook (grote) verschillen in.

In welke maanden behaal ik de beste omzet met mijn boeken?

Januari

Qua aantal verkopen stond deze maand bovenaan, en ook qua omzet scoort deze maand erg goed. Gemiddeld staat deze maand op plaats 3 in de top, als je kijkt naar de afgelopen drie jaar.

Februari

Februari is een slechte maand qua boekverkopen, maar ook qua omzet. Deze maand behoort zelfs tot de slechtste drie maanden.

Maart, april, mei en juni

Hoewel het in juni met de verkoopaantallen wel goed zat, valt dat behoorlijk tegen als je naar de daadwerkelijke omzet kijkt. In 2021 en 2022  hoorde juni zelfs bij de slechtste drie maanden… ai. Zowel maart, als april, als mei, als juni behoort tot de gemiddelde maanden als je kijkt naar de afgelopen drie jaar. Voor de eerste drie genoemde maanden was dat voor mij geen verrassing, maar dat de omzet in juni zo laag was dat verraste me wel! Dat betekent dat er in juni vooral goedkopere boeken worden gekocht.

Juli en augustus

Over deze twee zomerse maanden kan ik kort zijn; zowel in verkoopaantallen als in omzet zijn dit de beste maanden. De omzet van deze twee maanden steekt ver boven alle andere maanden uit – met uitzondering van januari, die met de omzet een beetje in de buurt komt.

September

Hoewel september qua aantallen een beetje in het midden lag, is dat niet zo als je kijkt naar de omzet. Qua omzet scoort september elk jaar slecht! Alsof er, net als in juni, vooral goedkopere e-books worden gekocht in september. September is gemiddeld de maand met de laagste omzet en die had ik echt niet aan zien komen! Deze maand scoort zelfs lager dan oktober en november, terwijl dat twee maanden zijn waarin minder boeken verkocht worden.

Oktober en november

Hoewel september qua omzet echt een dieptepunt was, doen oktober en november het niet heel veel beter – wat niet verrassend is als je de vorige blog las.

December

De omzet in december was dan weer een positieve verrassing voor mij! Hoewel december qua aantallen tot een van de slechtste maanden behoort, staat deze maand op de vierde plaats als je kijkt naar de omzet! Hoe dat kan? Ik heb werkelijk geen idee… Maar daaruit blijkt wel dat mijn lezers in december gemiddeld vaker mijn duurdere boeken kopen dan in sommige andere maanden.

Ik ben benieuwd; de maanden waarin er meer/minder omzet is, zijn echt niet altijd de maanden waarin er meer/minder boeken verkocht worden. Wat denk jij dat daarvan de reden is?

Meer lezen over je inkomsten als schrijver?