Zelfs als je de allerbeste schrijver van de wereld bent, krijg je weleens negatieve recensies. Sommige schrijvers raken daar gedemotiveerd van. Ze hebben een tijdje geen zin meer om te schrijven of stoppen zelfs helemaal met schrijven. Ik niet! Ik schrijf omdat ik het leuk vind, en als iemand mijn boek niet leuk vindt dan kiest-ie toch lekker een ander boek uit? Wat ik doe met negatieve recensies? Ik negeer ze (meestal)! In deze blog zal ik uitleggen waarom.
Wat zijn recensies?
Een review of een recensie is een beoordeling. Het is de mening van een persoon, in dit geval een mening van een persoon die een boek gelezen heeft. De recensie gaat over het verhaal, over de stijl of over de andere dingen die met het boek te maken hebben. In een recensie horen geen spoilers te staan. Het is de bedoeling dat je bij een recensie laat weten wat je van het boek vond, zonder dat je vertelt wat er in het verhaal is gebeurd. Belangrijk daarbij is dat je niet alleen laat weten wat je ervan vond, maar ook waaróm je dat vond. Een recensie kan zowel positief als negatief zijn. Omdat een recensie van een boek een mening is, bestaat er geen goed of fout.
Wat is een goede recensie?
Een goede recensie is niet hetzelfde als een positieve recensie. Positief betekent dat iemand het boek leuk vond, een negatieve recensie betekent dat iemand het verhaal niet leuk vond. Maar een goede recensie is iets anders; bij een goede recensie wordt onderbouwd waarom iemand een boek wel of niet leuk vond.
Een recensie kun je schrijven nadat je het boek gelezen hebt. Op bijvoorbeeld Kobo wordt aan het einde van het verhaal gevraagd om een boek te beoordelen. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je het e-book alleen een aantal sterren geeft, of dat je er ook tekst bij zet.
Waarom ik negatieve recensies (meestal) negeer
Onlangs las ik een recensie waarin iemand vermeldde dat ze mijn boek ‘saai’ vond. Zonder onderbouwing erbij. Tja, daar heb ik niets aan. Er stond namelijk niet bij waaróm ze het saai vond. Vond het saai omdat het voorspelbaar was? Of vond ze het saai omdat ze liever fantasy of thrillers leest? Dat is nogal een verschil. Deze recensie wordt door mij daarom gewoon genegeerd.
Een ander voorbeeld:
Koken met liefde is het tweede deel van de serie Door jou. Dit e-book is (op dit moment) 66 keer beoordeeld op Kobo en krijgt gemiddeld 4,2 sterren (van de vijf, mooi toch?) Van deze 66 personen hebben er drie de moeite genomen om een recensie achter te laten. Twee daarvan hebben een positieve recensie achtergelaten met vijf sterren, heel fijn! De andere recensie die erbij staat is negatief.
Recensie geschreven door “Ook weer dramatisch”: Het blijven onwaarschijnlijke en slechte geschreven verhalen. Alles wordt uitgelegd en alles wordt herhaal. Een redacteur zou veel werk hebben.
Ten eerste; als je als naam ‘Ook weer dramatisch’ gebruikt, dan kom je niet echt betrouwbaar over. Vind je een boek niet goed? Durf dat dan in elk geval te vermelden met je eigen naam – al is het alleen je voornaam of je bijnaam. Daarnaast geeft de schrijver van de recensie aan al meerdere van mijn boeken gelezen hebben door het gebruik van ‘ook weer’ en ‘het blijven…’. Als deze persoon mijn boeken zo slecht vindt, waarom leest hij of zij dan wel het volgende boek? Je hoeft mijn boeken niet te lezen hoor, maar deze persoon koos er zelf voor om wél aan een ander boek van mij te beginnen. Dat betekent dat hij of zij toch getriggerd wordt om mijn volgende boek(en) te lezen. Of zou deze persoon het boek alleen gelezen hebben om een slechte recensie te kunnen schrijven? Ach, het maakt me niet eens uit. Maar zulke recensies doen me niets.
Wanneer negeer ik een recensie niet?
Ik lees vrijwel alle reviews over mijn boeken, maar alleen de beste sla ik op om later nog eens te lezen – of om te gebruiken op mijn website of social media. Omdat ik wel alle recensies lees, valt het me zeker op als meerdere mensen hetzelfde commentaar hebben op een boek. Toen ik net begon met boeken uitgeven en alleen de serie Een nieuw begin was uitgegeven, stond er meerdere keren bij de meningen over het boek dat er spelfouten in stonden. En dat klopte! Op dat moment liet ik mijn boeken nog niet nakijken door een tekstcorrector. Naar aanleiding van die recensies heb ik een tekstcorrector ingeschakeld die de foutjes uit mijn verhalen haalt – en die zal echt weleens een foutje over het hoofd zien, maar de meeste van mijn fouten worden er door haar uit gehaald. Inmiddels zijn niet alleen mijn nieuwere boeken, maar ook de boeken van mijn eerste serie, gecorrigeerd.
Recensies zijn niet bedoeld voor schrijvers
Eigenlijk zijn recensies helemaal niet bedoeld voor schrijvers. Een lezer schrijft een recensie voor nieuwe lezers. Ook ik beslis op basis van recensies of ik een boek wel of niet ga lezen. Als schrijver kun je soms iets leren van de recensies, maar vaak is het alleen maar iemands mening die in de meeste gevallen niet (goed) onderbouwd is – nee, ook niet bij de positieve recensies.
Als schrijver kun je niet reageren op recensies, en veel recensies worden anoniem of onder een pseudoniem geplaatst. Negeer daarom de (negatieve) recensies. Tenzij je er echt iets van kunt leren wat je bij je volgende boek beter kunt doen.