Ga naar de inhoud

Het nieuwe dashboard van Kobo

  • door
Nieuwe dashboard van Kobo 1

Het is de selfpubbers onder jullie vast al opgevallen; Kobo heeft een nieuw dashboard. Het is nog niet helemaal af, geven ze zelf aan. Maar tot nu toe ben ik niet blij met het nieuwe dashboard van Kobo…

Oude dashboard van Kobo

Eigenlijk was Kobo het enige platform waarbij ik echt tevreden was over het dashboard. Er was een duidelijk overzicht wat er in de huidige kalendermaand verkocht was, het was overzichtelijk gesorteerd op bestverkopende boeken en je kon eenvoudig een e-book selecteren waarvan je de resultaten van die maand wilde bekijken. Ideaal vond ik het!

Nieuwe dashboard van Kobo

Vaak checkte ik in de ochtenden mijn verkoopcijfers, maar als ik dat nu doe, dan zie ik dit:

Nieuwe dashboard van Kobo 1

Dat ik vandaag nog geen boeken heb verkocht, en dat dat 100% minder is dan gisteren… Tja, dat snap ik zelf ook wel aan het begin van de dag, maar het “100% minder sinds gisteren” vind ik nogal negatief overkomen. Ditzelfde geldt voor de volgende voorbeelden:

Nieuwe dashboard van Kobo 2

Dit weekcijfer is van een maandag. Heel begrijpelijk dat er op maandag (veel) minder verkocht is dan de week ervoor in zeven dagen. En ook het maandcijfer hierboven gaat alleen om de verkopen binnen de huidige kalendermaand – hier zal het grootste deel van de maand ook een rood percentage onder staan.

Nieuwe dashboard van Kobo 3

Er is eigenlijk maar één percentage dat ik wel goed vind, en dat is het laatste percentage; daarin worden de twee voorgaande maanden met elkaar vergeleken. In bovenstaand voorbeeld zie je dat mijn omzet in de hele maand juli 25,17% hoger is dan in de hele maand juni. Ongeacht of dit percentage in rood of groen is uitgedrukt; het is een goede vergelijking omdat het over een even lange periode gaat. Al die eerdere rode cijfers komen bij mij nogal deprimerend over, terwijl het eigenlijk geen goede statistieken zijn.

Nieuwe dashboard van Kobo 4

Ook de getoonde grafiek heeft voor mij geen toegevoegde waarde. Het is lastig af te lezen hoeveel boeken er precies verkocht zijn op een dag of wat je verwachte royalty-omzet is.

Wat vind jij van het nieuwe dashboard van Kobo?

Nog niet alles is verplaatst naar het nieuwe dashboard, geven ze van Kobo zelf aan. Ik ben benieuwd of dat ik het dashboard wel overzichtelijk en compleet ga vinden als het nieuwe dashboard helemaal af is…

De eerste maand dat het nieuwe dashboard er was, ontving ik voor het eerst een aparte mail van Kobo met daarin de resultaten van Kobo Plus van juni – en die mail ontving ik al op 22 juli, dus enkele dagen voordat het normaal gesproken in je account zichtbaar wordt (voor de verkopen via Kobo zelf moest ik overigens wel wachten tot de 26e). Helaas was dit maar eenmalig en moest ik de maand erop gewoon weer wachten tot ongeveer de 26e voordat alle resultaten (bijna) tegelijkertijd in mijn Kobo-account beschikbaar waren.

Ik ben dus nog niet enthousiast… Wat vind jij van het nieuwe dashboard van Kobo?

Meer lezen over zelf je boek uitgeven via Kobo Plus?