Ga naar de inhoud

Het Kobo Plus-dashboard

  • door

Een tijdje geleden kondigde Kobo aan dat de gegevens van Kobo Plus zouden worden toegevoegd aan het nieuwe dashboard. Dat leek me ideaal! Ik verwachtte dat je gedurende de maand zou kunnen zien hoeveel minuten er al gelezen waren – de bedragen zouden er vast niet bij komen te staan, aangezien die pas aan het eind van de maand bepaald kunnen worden op basis van de gelezen minuten. Inmiddels staat het Kobo Plus-dashboard online! Wat vind ik ervan?

Waar vind je het Kobo Plus-dashboard?

Kobo Plus dashboard

Het Kobo Plus-dashboard is eenvoudig te vinden naast het dashboard met je e-book-verkopen. Zodra je op ‘Kobo Plus’ klikt kom je op het nieuwe dashboard terecht.

Hier staat (tot mijn grote teleurstelling) bij gemeld dat de Kobo Plus-gegevens worden bijgewerkt op maandelijkse basis. Oftewel; je ziet je resultaten pas achteraf, als je ook je overzicht kunt downloaden.

De statistieken in het Kobo Plus-dashboard

Op het dashboard zie je de omzet van de afgelopen maanden, en ook de percentages in vergelijking met vorige maand. Op de afbeelding hieronder zie je dat ik in juli 1,65% minder opbrengsten had dan in juni, en dat ik in augustus 15,68% minder opbrengsten had dan in juli. (Let op: dat betekent niet dat er ook minder gelezen minuten zijn, want het bedrag per gelezen minuut verschilt per maand!) Dit zijn percentages die kloppen, heel fijn!

De andere percentages (100% minder gelezen in september en 0,17% minder dan vorig jaar) die kloppen – vind ik – niet. Natuurlijk is er 100% minder gelezen in september, als er nog geen resultaten bekend zijn. En die 0,17% vergeleken met vorig jaar, die bij mij in het rood staat? Dat is in vergelijking met alles tot en met oktober 2022! Als ik na de resultaten van augustus (acht maanden in totaal in 2023) nog maar 0,17% minder heb verdiend dan tot en met dit moment (oktober) in 2022 (tien maanden), dan is dat toch juist positief?

De bedragen die ik er per maand bij zag staan, die herkende ik niet. Ik dacht dat ik (veel) minder betaald had gekregen in augustus en juli? Toen ik ging rekenen kwam ik er al snel achter waar het verschil in zit: als auteur of uitgeverij krijg je 60% van de omzet. Door een interne fout stond er niet het uitbetaalde bedrag, maar de omzet. Gelukkig is dit inmiddels opgelost. (Al klopt het bedrag nog steeds niet exact met het bedrag dat je krijgt uitbetaald.)

(En: hopelijk blijft dit de komende tijd goed gaan. Het kan voor veel mensen toch een flinke tegenvaller zijn: als je ziet dat je in een maand € 1000 aan omzet hebt, en je krijgt maar € 600 op je rekening gestort. Natuurlijk weet je dat de afspraak is dat je 60% van de omzet krijgt, maar als je een bepaald bedrag ziet staan ga je er toch van uit dat je dat ontvangt.)

Onderaan alle grafieken zie je je boektitels staan, en daarbij kun je bijvoorbeeld zien wat je populairste boek was de afgelopen maanden.

Conclusie: mijn mening over het Kobo Plus-dashboard

Wat een tegenvaller. Eigenlijk zie je helemaal niets – behalve de resultaten die je na een week of vier na het einde van de maand in je verkoopoverzichten ziet. Voor mij is het overzicht dat je aan het eind van de maand krijgt veel duidelijker.

Of ik blij ben met het Kobo Plus-dashboard? Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik het ga gebruiken – tenzij er gedurende de maand wél informatie op komt te staan. Dat zou een flinke verbetering zijn! Natuurlijk kunnen er geen bedragen bij staan, want pas na de maand kan Kobo uitrekenen wat het bedrag per gelezen minuut is. Maar hoe leuk zou het zijn als je gedurende de maand kunt zien hoeveel minuten een boek al gelezen is?

Je boeken op Kobo Plus plaatsen, dat zou ik bijna iedereen aanraden. Maar gebruikmaken van het dashboard? Nee hoor, dat heeft voor mij geen enkele meerwaarde.