Ga naar de inhoud

Dorpsliefde een maand gratis verkrijgbaar, wat is het resultaat?

  • door
dorpsliefde gratis

Vorig jaar al probeerde ik diverse (marketing) strategieën uit. Het eerste deel van een serie gratis uitgeven, dat had ik al gedaan. Maar vorig jaar was ook het vierde (en toen nog laatste) deel van een serie gratis beschikbaar in juni. Inmiddels zijn deel vijf en zes ook verschenen en heb ik ook in 2023 in juni het boek Dorpsliefde gratis beschikbaar gesteld. Lees je mee voor de resultaten?

Dorpsliefde

Dit boek was vorig jaar ook gratis verkrijgbaar in de maand juni. In die maand werd de hele serie wat meer gelezen via Kobo Plus en de overige boeken van de serie werden in juni en juli wat vaker verkocht. Maar kwam dat omdat Dorpsliefde gratis beschikbaar was? Of kwam dat omdat het zomer werd en de e-books dan vaker gekocht worden? Deel vijf en zes van de serie waren toen nog niet verkrijgbaar dus daar kan ik niets over zeggen. Inmiddels zijn deze delen wél verkrijgbaar.

Resultaten juni

Als ik de resultaten van de verkopen van de maand juni vergelijk met de vijf voorgaande maanden, dan zie ik dat er bij elk boek een stijging is van ongeveer 75%. In juni verkocht ik van elk van de delen – behalve natuurlijk voor het gratis boek Dorpsliefde – ongeveer 75% meer dan gemiddeld in de voorgaande maanden.

Ook bij Kobo Plus is een mooie stijging te zien. Elk boek uit de serie Door jou werd bijna twee keer zoveel minuten (94%) gelezen als gemiddeld in de maanden ervoor.

Uit de resultaten van eerdere jaren weet ik dat in de maand juni altijd wat meer gelezen wordt. Dat blijkt ook wel als ik kijk naar de andere serie die ik gepubliceerd heb (Een nieuw begin). De verkoopresultaten van die serie in juni tonen zelfs een stijging van 100% (103% om precies te zijn) ten opzichte van de vijf eerdere maanden. In juni werd elk van die boeken twee keer zoveel verkocht!

Ook bij Kobo Plus zie ik bij mijn andere serie een stijging in het aantal gelezen minuten – maar niet zo hoog als bij Door jou. De stijging bij deze serie is ongeveer 44%.

Dus: in juni werden er 75% meer boeken verkocht dan gemiddeld in de eerdere maanden – maar bij een andere serie was dat meer dan 100%! Daarentegen werd de serie Door jou in juni bijna twee keer zo vaak gelezen (94%), en de andere serie “maar” 44% extra.

Het lijkt erop dat het gratis maken van Dorpsliefde weinig verschil heeft gemaakt voor het aantal verkopen. Of het gratis maken van Dorpsliefde me deze maand meer heeft opgeleverd dan als het boek betaald was gebleven? Eerlijk gezegd heb ik geen idee…

Resultaten juli

Inmiddels zijn ook de resultaten van juli binnen – in die maand was Dorpsliefde niet meer gratis verkrijgbaar. In de maand juli werden alle boeken van de serie Door jou wel vaker gekocht! Ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2023 was er een ruime verdubbeling (118%) te zien! (Bij de andere serie, Een nieuw begin, was er ook een flinke stijging – van 98%.)

Voor Kobo Plus waren de resultaten iets minder: er werden in juli wat minder minuten gelezen dan in juni – het verschil was nu 88%. Nog steeds een mooie stijging ten opzichte van de eerste vijf maanden van het jaar, maar een tegenvaller in vergelijking met de gelezen minuten in juni. Bij de serie Een nieuw begin was er wel een hogere stijging te zien dan in juni, namelijk 58%

 

Serie: Door jou (waarin Dorpsliefde vierde deel is)

2023 Stijging verkopen t.o.v. jan t/m mei Stijging Kobo Plus t.o.v. jan t/m mei
Juni 75% 94%
Juli 118% 88%

 

Serie: Een nieuw begin

2023 Stijging verkopen t.o.v. jan t/m mei Stijging Kobo Plus t.o.v. jan t/m mei
Juni 103% 98%
Juli 98% 58%

 

Heeft het gratis maken van Dorpsliefde me wat opgeleverd?

Eerlijk antwoord; ik weet het niet. Ik kan natuurlijk niet voorspellen wat er gebeurd was als ik Dorpsliefde niet gratis had gemaakt. Bij de andere serie is ook een stijging te zien, en de kans is groot dat de reden van de stijging niet het gratis beschikbare Dorpsliefde was. Waar zou het dan aan kunnen liggen? In juni wordt er – gekeken naar eerdere jaren – altijd wel meer gelezen dan gemiddeld in de maanden ervoor. Ik denk altijd dat dat komt omdat het dan zomer wordt en mensen meer zin hebben om te lezen, maar ik heb geen idee of dit de echte reden is.

Of ik Dorpsliefde volgend jaar weer gratis ga maken in juni? Gekeken naar deze resultaten denk ik het niet. Ik heb niet het idee dat het me (veel) extra heeft opgeleverd.

Maar niet alleen Dorpsliefde was een maand gratis, ook Zomer vol liefde was in juni gratis verkrijgbaar. In de volgende blog lees je hoeveel dat me heeft opgeleverd!

Op deze pagina staan affiliate links. Als jij iets koopt via een van deze links, ontvang ik een klein bedrag. Je steunt mij en mijn werk zonder dat het jou meer kost.