Ga naar de inhoud

Hoe gaat het met de andere schrijvers die een boek gratis hebben gemaakt?

  • door
boek gratis aanbieden - wat verdien je per e-book - overtuigende flaptekst - verschil plotter pantser

Weet je nog dat ik in mei een blog plaatste over andere schrijvers die een of meerdere boeken gratis hadden gemaakt? Onlangs hebben twee van de schrijvers hun resultaten met me gedeeld en ik deel deze graag met jullie!

Schrijver 1.

Ze wil graag meer omzet halen uit haar boekverkopen. Ze heeft elf boeken geschreven, maar geen series. In de tabel hieronder zie je haar resultaten van de afgelopen drie kalenderjaren. In plaats van haar inkomsten te zien stijgen zag ze deze dalen, dus werd het tijd om hier iets aan te doen!

Verkochte boeken Inkomsten Kobo Plus
2020 54 (beste maand 11, slechtste maand 1) € 285 (beste maand € 37, slechtste maand € 5)
2021 38 (beste maand 10, slechtste maand 0) € 268 (beste maand € 35, slechtste maand € 14)
2022 36 (beste maand 9, slechtste maand 0) € 214 (beste maand € 28, slechtste maand € 9)

 

In januari 2023 maakte ze twee van de elf boeken gratis. Omdat ze (dankzij deze marketingactie?) meer omzet had, besloot ze om in de maanden maart tot en met juni nog enkele boeken gratis aan te bieden. Wat heeft dat gedaan voor haar omzet?

Tot nu toe heeft ze in 2023 vijftig boeken verkocht. Dat is (veel) meer dan in de afgelopen twee jaar, en dan gaat het nu alleen pas om de resultaten tot en met augustus! In de slechtste maand verkocht ze vier boeken, in de beste maand elf. Hoewel ze er nog lang niet van kan rondkomen, zijn haar verkoopresultaten wel gestegen.

Daarnaast verdiende ze met Kobo Plus in januari tot en met augustus € 199. Januari bleef de beste maand met € 36, in de slechtste maand verdiende ze er € 10 mee. De rest van het jaar gaat ze even geen boeken meer gratis maken, maar kijkt ze eerst wat haar omzet doet. Ik ben benieuwd wat ze in 2024 gaat doen!

Schrijver 2.

Deze schrijfster wilde graag wat serieuzer aan de slag om meer boeken te verkopen. Maar met e-books die voor jeugd bedoeld zijn is dat toch een hele andere doelgroep dan die van de meeste e-books.

Verkochte boeken Inkomsten Kobo Plus
2020 1 € 10
2021 6 € 24
2022 6 € 36

In december ’22 maakte ze alle vier haar e-books gratis, maar de resultaten die maand vielen tegen. In januari waren de resultaten echter een stuk beter! Wat zijn haar totale inkomsten in 2023 (tot en met augustus)? Ze heeft geen van haar boeken meer gratis gemaakt in deze periode.

Helaas heeft ze nauwelijks boekverkopen; slechts twee e-books verkocht ze in 2023 tot nu toe. Haar totale inkomsten van Kobo Plus zijn wél hoger dan vorige jaren. Tot nu toe kreeg ze al € 42 uitbetaald van Kobo Plus! Nog steeds niet veel, maar wel meer dan afgelopen jaren. Ik ben benieuwd of ze nog een keer een e-book gratis gaat maken om erachter te komen of dat ervoor kan zorgen dat haar inkomsten weer gaan stijgen.

Ben je een onbekende schrijver? Gelet op mijn eigen resultaten en de resultaten die anderen ermee behalen, zou ik altijd minimaal één boek – maar liefst meer – gratis aanbieden. Voordat je echt e-books kunt verkopen heb je (in elk geval een beetje) naamsbekendheid nodig. Want wie vindt jouw (betaalde) e-book tussen honderdduizenden, misschien wel miljoenen, andere boeken, als ze jouw naam en je boek niet kennen?

Ben jij een (onbekende) schrijver en wil je weten wat jij zou kunnen doen om meer omzet te behalen? Denk jij er ook over om een boek gratis te maken? Stuur me een berichtje op lentheleeuwenberg@hotmail.com, en ik denk een keertje met je mee!

Meer weten over de strategieën die ik gebruik (of geprobeerd heb)?