Ga naar de inhoud

5 tips voor een aantrekkelijke cover

  • door
vragen aan selfpubber - redenen om een pseudoniem te gebruiken - aantrekkelijke cover

Een cover van een boek is vaak het eerste wat iemand ziet, of dat nu fysiek of online is. Een aantrekkelijke cover is cruciaal om lezers te verleiden je boek te kopen. Ik geef je vijf tips voor een aantrekkelijke cover.

Zorg dat je cover opvalt

Gebruik heldere kleuren (oké, misschien niet als je een thriller of misdaadroman hebt geschreven), opvallende afbeeldingen (rechtenvrij!) en zorg voor een duidelijk centraal element dat de aandacht trekt.

Zorg dat duidelijk is in welk genre je boek valt

Je boekcover moet overeenkomen met het genre van je boek. Romantische boeken zien er anders uit dan thrillers, en ook anders dan fantasy. Zorg dat de cover van je boek duidelijk maakt welk genre het boek is.

Kies het juiste lettertype

Kies voor een lettertype dat past bij de stijl van je boek. Bijvoorbeeld elegante of sierlijke letters voor romans, en juist dikgedrukte en opvallende lettertypes voor thrillers. Zorg wel dat het leesbaar is – als je letters zo sierlijk zijn dat er nauwelijks meer te lezen is wat de titel is, dan is dat niet aantrekkelijk.

Zorg dat het leesbaar is

Dit hangt niet alleen samen met het lettertype, maar ook met de grootte van de letters en de kleuren die je kiest. Heb je een cover ontworpen? Check dan of in elk geval de titel (en liefst ook de naam van de auteur) leesbaar is in klein formaat, zoals je dat op websites tegenkomt. Daarnaast zijn e-readers zwart-wit, dus het is ook belangrijk dat je cover daarop goed te zien is.

Denk aan serieconsistentie

Als je van plan bent om een serie uit te brengen, zorg er dan voor dat de boekcovers consistent zijn in stijl, kleurgebruik en lettertype. Dit zorgt ervoor dat lezers herkennen dat de boeken onderdeel zijn van dezelfde serie. (Check bij mijn boeken maar eens de kerstserie en de serie Door jou.) Vermeld daarnaast ook – dat kan ook in het klein – het nummer van het boek. Het hoeveelste boek is het in de serie? Dat maakt het voor lezers nog duidelijker.

Een aantrekkelijke cover is een van de eerste stappen naar het succes van je boek. Het is eerste wat lezers zien en het kan hen overtuigen om verder te kijken naar het boek. Zorg dat je genoeg tijd besteed aan de cover!