Ga naar de inhoud

Vragen over het schrijven van een boek

  • door

Wil je weten hoe ik een boek schrijf? Hieronder beantwoord ik enkele veelgestelde vragen!

Heb je een schrijfplan voor het schrijven van je boeken?

Ik heb wel een plan waarin ik de hoofdstukken van het boek heb uitgewerkt, maar meestal verandert dat nog wel gedurende het schrijfproces. In het schrijfplan staat bij mij alleen waarover het boek gaat, en niet wanneer ik ga schrijven of wanneer ik een hoofdstuk of boek af wil hebben. Ik weet van mezelf dat ik het niet leuk vind om te schrijven als er veel druk achter zit, waardoor het schrijven me veel lastiger afgaat. Het is lastig om te plannen wanneer je zin hebt om te schrijven. Soms lukt het me een paar dagen niet om iets te schrijven, en daarna heb ik ineens volop inspiratie voor het boek.

Wanneer komt je volgende boek uit?

Geen idee. Ik schrijf wanneer ik daar voldoende inspiratie voor heb, en ik ben nu druk bezig met een nieuw boek. Het komt uit als ik het afgeschreven heb, herschreven heb en het gecorrigeerd is. Dat kan over twee maanden zijn, maar het kan ook nog zeker een halfjaar duren. Ik weet dus nooit van tevoren wanneer mijn nieuwe boek uitkomt.

Heb je wel eens last van een writer’s block?

Jazeker. Inmiddels weet ik dat ik dan beter kan stoppen met schrijven voor die dag, of in elk geval voor dat moment. Als er later ineens een idee in me opkomt, ga ik weer verder met schrijven.

Gebruik je tijdens het schrijven de juiste interpuncties?

Ja, dat probeer ik wel. Ik erger me namelijk aan teksten waarin interpuncties niet goed gebruikt worden, dus ik probeer het zelf zo goed mogelijk te doen. Sommige schrijvers schrijven een eerste versie zonder te letten op taal- of interpunctiefouten, maar dat zou ik echt niet kunnen. Ik lees regelmatig een stukje tekst terug en zou er niet tegen kunnen als er dan fouten in staan.

Moet je altijd het uiterlijk van een personage te beschrijven?

Voor mezelf beschrijf ik dit sowieso altijd, ik vind het fijn om een beeld voor me te hebben hoe mijn hoofdpersoon of de andere personages eruit zien. Voor een lezer kan het goed zijn om een beeld te vormen van het personage, maar zonder het uiterlijk van een personage te beschrijven kan een lezer zelf een beeld vormen, wat misschien nog wel leuker is.

Hoe kies je een naam voor een personage?

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden! Soms kom ik een naam tegen die ik zo leuk vind dat ik de naam onthoud voor een volgend boek. Verder zoek ik wel eens op internet op namensites naar leuke namen. Ik kijk eigenlijk nooit naar de betekenis van een naam, misschien moet ik daar bij mijn volgende boek eens op letten!

Hoe begin je aan een boek?

De grote lijnen van het verhaal staan voor mij wel vast , maar de details veranderen gedurende het schrijfproces. Soms weet ik het einde zelf nog niet, soms al wel…

Hoe kom jij aan ideeën voor je boeken? Hoe verwerk je deze ideeën of bewaar je deze?

Tja, ik haal mijn ideeën overal vandaan… Lees hierover meer in mijn blog over inspiratie.