Ga naar de inhoud

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

  • door
inspiratie voor verhalen - schrijversdromen - schrijfmaand voorbij

Waar haal ik de inspiratie voor mijn verhalen vandaan? Heel eerlijk: uit van alles! Uit wat ik zie als ik om me heen kijk, uit liedjes en filmpjes, uit ervaringen van bekenden, uit mijn eigen dromen en doelen… Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kan er wel een idee voor een verhaal uithalen!

 

Inspiratie voor boeken

 

Nu klinkt het misschien alsof ik altijd inspiratie heb en overal over kan schrijven, maar zo simpel is het niet! De inspiratie die ik uit alles om me heen haal komt vooral van pas voor de grote lijn van het verhaal. Het bedenken van de details en de zinnen die daarbij horen, dat is een stuk lastiger! Voor sommige hoofdstukken heb ik eindeloze inspiratie, terwijl ik voor andere hoofdstukken soms uren zit te zwoegen. Hoewel ik weet wat er moet gebeuren in een hoofdstuk, komt het ook wel eens voor dat ik geen idee heb hoe ik dat ga laten gebeuren of hoe ik iets het beste kan omschrijven.

Inspiratie komt spontaan

Soms wordt er gesproken over oefeningen die je kunt doen om inspiratie te krijgen voor je verhaal. Maar eerlijk gezegd geloof ik hier niet zo in. Jezelf dwingen om inspiratie voor een verhaal te krijgen is voor mij net zoiets als gaan schrijven als ik daar geen zin in heb. Ik schrijf omdat ik het leuk vind en als ik er geen zin in heb dan lukt het me niet en komt er vrij weinig op papier.

 

Inspiratie komt bij mij spontaan. Als ik een dagje uit ben, als ik iemand hoor praten in de supermarkt, of als ik een nieuwe locatie bezoek. ‘Dit is een perfect restaurant voor mijn nieuwe boek,’ kan dan een gedachte van me zijn. Maar ik zal nooit op zoek gaan naar inspiratie – dat demotiveert me waardoor ik minder zin heb in het schrijven. Mijn inspiratie komt spontaan en als ik geen inspiratie heb voor een nieuw verhaal, dan heb ik als schrijver nog genoeg andere taken die ik kan doen… Een blog schrijven over inspiratie bijvoorbeeld! 🙂

 

Hoe bedenk ik mijn personages?

Die personages die ik gebruik in mijn boeken zijn vaak (deels) gebaseerd op mensen die ik ken. Ik kan ze een heel ander uiterlijk geven en uiteraard een andere naam, maar vaak heb ik een idee voor een personage dat gebaseerd is op iemand uit mijn omgeving. Uiteraard zijn niet alle karaktereigenschappen dan hetzelfde, maar vaak denk ik wel: wat zou deze persoon (die ik ken) in die situatie doen?

 

Inspiratievoorbeeld

Een aantal jaar geleden zag ik op YouTube de videoclip van Taylor Swifts lied Mine. In de videoclip komt een vrouw een cafeetje binnen waar een knappe jongeman haar bestelling opneemt. En ineens had ik het idee voor De vrouw van de foto. De man runt een sportschool, de vrouw gaat daar sporten en blijft hangen in het cafeetje dat bij de sportschool hoort. Daar praten ze met elkaar.

De betekenis van het lied en de verhaallijn van het boeken hebben werkelijk niets met elkaar te maken, maar toch had ik ineens – dankzij die videoclip – het idee. Vraag me niet hoe ik erop kwam, maar it just happened to be. Daar was het verhaal voor mijn nieuwe boek.