Ga naar de inhoud

Inspiratie voor verhalen – de details

  • door
inspiratie voor verhalen - schrijversdromen - schrijfmaand voorbij

In een eerder blog vertelde ik al waar ik de inspiratie voor verhalen vandaan haal, maar er is natuurlijk meer voor een boek nodig dan alleen een verhaal. Als ik eenmaal een verhaal in mijn hoofd heb dan kan ik nog niet beginnen met schrijven of met het uitwerken van het verhaal. Er zijn nog veel meer details nodig voor ik echt kan beginnen.

Hoe bedenk ik namen voor personages?

Ik heb een (lange) lijst met namen opgeslagen waar ik vaak op kijk of ik een passende naam kan vinden. Ik probeer namen niet vaker te gebruiken, ook al is het in verschillende verhalen, maar dat lukt niet altijd als ik een naam écht bij een personage vind passen. Ook zoek ik namen op internet. Op zoek naar een passende naam voor een broertje of zusje van iemand? Daar gebruik ik een website voor. Op zoek naar een naam voor een oma of een ander bejaard persoon? Dan zoek ik altijd op internet naar de namen die een jaar of zestig geleden vaak gegeven werden – sommige hippe namen van tegenwoordig werden tientallen jaren geleden echt nog niet gebruikt. Soms typ ik een naam in op het internet en bekijk ik de afbeeldingsresultaten. Zijn de personen de types die ik in gedachten had voor het verhaal?

 

Inspiratie voor beroepen

Bij de inspiratie voor verhalen hoort ook inspiratie voor details van de personages. Een beroep kan een belangrijk aspect van een boek zijn, maar dat hoeft niet. Inspiratie voor beroepen haal ik vooral uit het dagelijks leven – maar ik kijk ook naar wat bij die persoon past. (Of wat in het verhaal past, want als de persoon geen negen-tot-vijf-baan heeft dan kan het verhaal ineens heel anders lopen…). Ik zoek vaak online om zoveel mogelijk te weten te komen over een beroep. Hoe vaak ben je als cruiseschipbemanning nu echt weg van huis? Wat zijn standaardtijden voor diensten in ziekenhuizen? En ga zo maar door.

 

Inspiratie voor inrichtingen

De inspiratie voor inrichtingen zoals huizen, kroegen, of andere plaatsen waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt komt voor een groot deel uit eigen ervaringen. Ik bedenk zelf hoe ik verwacht dat de woning of de kroeg eruitziet, en dan ga ik op zoek! Via Pinterest kom ik de afbeeldingen tegen van de inrichtingen die ik zoek en die verzamel ik allemaal. Op basis van die afbeeldingen kan ik me een goede voorstelling maken hoe bijvoorbeeld het huis of de kroeg eruitziet. Ben jij ook benieuwd? Kijk op mijn Pinterestaccount voor de inspiratie voor alle boeken die ik heb geschreven (en op Pinterest krijg je ook alvast een voorproefje aan inspiratie voor de boeken waar ik nog mee bezig ben… 😉 )