Ga naar de inhoud

Hoe schrijf ik een serie?

  • door

Naast dat ik enkele losse boeken uit heb gegeven, heb ik ook een serie geschreven en ben ik druk bezig met het schrijven van de volgende serie die ook weer uit zes boeken bestaat. Omdat het schrijven van een serie meer tijd kost dan het schrijven van één boek, duurt het wat langer voor dat de serie uitkomt… Ik wil namelijk alle boeken tegelijk online zetten en dat kan pas als alle boeken af zijn! Maar hoe schrijf ik een serie?

 

Hoe schrijf ik een serie?

In principe is de start van het schrijven van een serie hetzelfde als bij het schrijven van één boek; ik schrijf een samenvatting van elk boek uit, ik maak een overzicht van de hoofdpersonen, creëer een kalender van alle gebeurtenissen en ontwerp een plattegrond van de stad/het huis/een andere locatie waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt.

Het is lastig om een antwoord op de vraag ‘hoe schrijf ik een serie? ’te geven, maar één antwoord is voor mij duidelijk; niet op volgorde. Hoewel ik vaak wel begin met het eerste boek, is dat meestal pas afgerond nadat enkele scènes uit de volgende boeken ook op papier staan. Soms bedenk ik namelijk iets waardoor er in het eerste deel van de serie wat aangepast moet worden…

 

De serie ‘Een nieuw begin’

De serie ‘Een nieuw begin’ heb ik niet op volgorde geschreven. Het eerste deel schreef ik als eerste; in dit deel worden alle vrouwen voorgesteld en kom je erachter hoe de vrouwen elkaar ontmoet hebben. Dit was voor mijzelf ook belangrijk om te weten, voordat ik de rest van de serie kon gaan schrijven.

De volgorde waarin ik de boeken geschreven heb is echter de volgende:

Eigenlijk ben ik na het eerste deel dus begonnen aan de laatste boeken en heb ik daarna pas de tussenliggende boeken geschreven…

 

Hoe doen andere schrijvers dat?

Daar ben ik wel benieuwd naar! Zouden andere schrijvers hun boeken wel op volgorde schrijven? Zouden ze al weten wat er in het laatste deel gebeurt? Ik heb geen idee… Wat voor mij het belangrijkste is, is dat ik me goed voel als ik een boek schrijf. Als ik geen energie en motivatie kan vinden om aan deel 2 te beginnen, dan schrijf ik gewoon eerst een vervolgboek! Het belangrijkste is dat ik plezier blijf houden in het schrijven van mijn boeken.