Ga naar de inhoud

Een boek schrijven met AI

  • door
boek schrijven met AI

De eerste boeken geschreven met artificial intelligence (AI, oftewel kunstmatige intelligentie) zijn al uitgegeven. De meest bekende chatbot met deze intelligentie is tot nu toe ChatGPT. En heel eerlijk; ik heb het laatst ook gebruikt voor mijn boek. Nee, ik heb niet het hele boek laten schrijven. Maar toen ik inspiratieloos achter mijn laptop zat, ben ik toch verder gekomen dankzij AI. Hoe kan ik een boek schrijven met AI?

Inspiratie dankzij AI

Ik ga een chatbot of een andere AI-tool niet vragen om een heel boek te schrijven. Dan is het leuke er vanaf, toch?

Dankzij artificial intelligence kom ik vooral op nieuwe ideeën. Kom ik er niet uit? Dan vraag ik het aan de AI-chatbot. Of het nu gaat om namen voor (hoofd)personen, unieke settings of voorbeelden van een romantische scène; je kunt alles vragen. Wat je daarmee doet, dat is aan jou. Ik zou het niet letterlijk overnemen, maar je kunt er zeker inspiratie uit halen.

Daarnaast stel ik de chatbot ook andere vragen. Want er zijn genoeg zaken waar ik over schrijf waar ik geen, of niet genoeg, kennis over heb. Want wat kun je eten in een Mexicaans restaurant? Hoelang is het vliegen van de ene naar de andere stad? In welk jaar was iemand ook alweer overleden, of geboren?

Houd er ook rekening mee dat AI niet altijd de waarheid spreekt en dat het vaak nodig is om alle informatie te checken.

De taal van een chatbot is redelijk goed, maar absoluut niet foutloos. Daarnaast is het – tot nu toe – niet mijn stijl. Zou ik een door AI geformuleerde tekst (bijvoorbeeld een paragraaf) publiceren? Dan is duidelijk te merken dat ik dat stuk niet zelf heb geschreven.

Een boek schrijven met AI: handig voor schrijvers!

AI is volgens mij een ideale tool voor schrijvers – zolang ze niet proberen om het hele boek ermee te schrijven. Wat ik er vooral uit haal is nieuwe inspiratie voor mijn boeken. Een boek schrijven met AI? Dat doe ik alleen om er inspiratie uit te halen!