Conversieratio, ooit van gehoord? Ik kwam een Engelstalig artikel tegen over deze term en wat vond ik het interessant. In het Nederlands was het voor mij een onbekend woord, maar als schrijver van series zou je de term zeker moeten kennen!
Wat is conversieratio?
Een conversieratio is een van de meest gebruikte cijfers om het succes van – bijvoorbeeld – een webshop uit te drukken. Het is een percentage dat laat zien hoeveel procent van de bezoekers van de website (bijvoorbeeld) werkelijk tot een aankoop overgaan. Stel je voor: er zijn 100 bezoekers op een website, en 40 daarvan doen een bestelling, dan is het conversiepercentage 40%.
Maar dit kun je natuurlijk ook op je boeken toepassen! Heb je een website? Dan kun je uitrekenen hoeveel bezoekers van de website ook echt iets kopen. Maar, beter nog wat mij betreft, je kunt ook uitrekenen hoe een boekenserie presteert. Hoe vaak wordt deel 1 van je serie verkocht? En hoe vaak deel 2? En deel 3? Enzovoort. Door dit om te rekenen naar percentages kun je de conversieratio berekenen! Bij een boekenserie verwacht je dan dat na deel 1 een deel van de mensen afvalt, maar dat het percentage bij de volgende delen steeds hoger wordt. Want hoe verder mensen zijn in de serie, hoe groter de kans is dat ze de complete serie gaan lezen.
Laten we eens kijken of dat klopt!
Conversieratio van de serie ‘Een nieuw begin’
Om de conversieratio van mijn eerste serie te berekenen heb ik gekeken naar de verkoopcijfers van drie jaar, namelijk 2020 tot en met 2022. Deel 1 van de serie is gratis, wat het lastig maakt om die mee te tellen. Hoeveel lezers hebben het boek dan ook daadwerkelijk gelezen? Of is het boek alleen maar gedownload omdat het gratis is en staat het nog ergens op een leeslijst? Omdat dit niet duidelijk is, heb ik besloten om deel 1 niet mee te tellen. Bovendien heb ik het aantal gratis downloads de afgelopen drie jaar niet bijgehouden. Eigenlijk had ik dat wel moeten bijhouden, dan had ik op basis daarvan kunnen berekenen hoeveel van de gratis downloads resulteerden in betaalde verkopen. (Het waren er in elk geval meer dan 60.000 sinds het boek is uitgegeven, voornamelijk via Kobo en Draft2Digital.)
In deze vergelijking gaan we ervan uit dat deel 2, Liefde voor Danique, 100% is. We tellen dus met iedereen die dit e-book heeft aangeschaft. Als ik kijk naar het aantal verkopen van deel 3, Een man voor Lara, zie ik dat dit 88% is van het vorige boek. Van elke 100 mensen die deel 2 koopt, kopen 88 lezers het volgende deel.
Om door te gaan met de vergelijking, wordt nu deel 3 100%. Van elke 100 kopers van boek 3, koopt 95% ook deel 4.
Van de 100 e-books van deel 4 die verkocht worden, koopt 97% van de lezers ook deel 5. Hebben de lezers deel 5 gekocht? Dan kopen ze 100% deel 6! Dat is netjes, toch?
Om het overzichtelijk te maken heb ik het nog even samengevat in een afbeelding. Zien jullie dat de conversieratio, zoals verwacht, elke keer wat hoger wordt?
Als je uiteindelijk kijkt naar de conversieratio van deel 2 naar deel 6 (hoeveel mensen die deel 2 hebben gekocht, hebben ook deel 6 aangeschaft) dan kom je op een percentage van 80. Dat betekent dat 80 % van de lezers van deel 2 de hele serie gaat lezen!
Ik heb geprobeerd om ook een conversieratio te bepalen als je kijkt naar Kobo Plus, maar daar kwamen geen duidelijke resultaten uit. Deel 5, Vlinders voor Britt, heeft zo’n 3000 woorden meer dan deel 2, Liefde voor Danique. Je doet er langer over om dat deel te lezen, waardoor de resultaten van Kobo Plus, die gebaseerd zijn op het aantal gelezen minuten, niet eenvoudig gebruikt kunnen worden om de conversieratio te bepalen. Er zou dan namelijk uitkomen dat van elke 100 lezers van deel 2, meer dan 100 lezers deel 5 lezen – en dat is niet mogelijk. (Tenzij er lezers zijn die alleen deel 5 hebben gelezen en de rest van de serie hebben overgeslagen, maar dat is niet logisch.)
Conversieratio van de serie ‘Door jou’
Voor de serie ‘Door jou’ is het bepalen van de conversieratio wat lastiger. Bij de serie ‘Een nieuw begin’ zijn alle zes de delen op hetzelfde moment gepubliceerd. Bij ‘Door jou’ verschenen de eerste vier delen in het najaar van 2021. Ruim een jaar later werd deel 5 gepubliceerd en pas twee maanden daarna verscheen deel 6. Dit boek is pas sinds december uit. Op basis hiervan kan ik de twee laatstverschenen boeken niet meenemen in de vergelijking.
Tijdens het uitgeven van deze serie heb ik geleerd dat ik voortaan pas een serie publiceer als alle delen af zijn. Zelf vind ik het ook niet fijn als een vervolg van een boek nog niet verschenen is. Vaak vergeet ik het dan en kom ik er pas maanden later – of nooit – achter dat er een vervolg is. Maar waar ging dat vorige boek dan eigenlijk ook alweer over? Een serie lees ik het liefst aan één stuk door.
De conversieratio van deel 2, Koken met liefde, naar deel 3, Liefde voor later, is 86%. Dat is eigenlijk de enige conclusie die ik uit mijn verkoopcijfers kan halen. Op basis van de cijfers lijkt de conversieratio tussen deel 3 en deel 4, Dorpsliefde, 87%. Afgelopen jaar heb ik dit vierde deel echter een maand gratis ter beschikking gesteld, waardoor dit een vertekend beeld geeft. Als ik de cijfers van die maand niet meereken, kom ik rond 95% uit.
Wat kun je met een conversieratio?
Stel je voor dat je meerdere series hebt geschreven en dat je conversieratio’s in alle series vrijwel gelijk zijn. Dan kun je bij een volgende serie alvast inschatten hoeveel delen er verkocht gaan worden! (En ook hoeveel je ermee gaat verdienen 😉 ) Ook al weet je alleen maar hoe vaak deel 1 verkocht is, je kunt dan al een schatting maken wat je verkopen en inkomsten gaan zijn.
En misschien kun je daar dan nog verder mee: wil je bijvoorbeeld gaan adverteren? Wat kost dat dan? En hoeveel boeken van deel 1 moet je verkopen via die advertentie, ook gelet op het aantal lezers dat de hele serie gaat lezen, om de kosten van de advertentie eruit te halen?
Heb jij al eens naar je conversieratio gekeken?