Ga naar de inhoud

Wat is young adult?

  • door
eerste deel serie gratis - prijs van je e-book - young adult

Wat is young adult?

De letterlijke vertaling van young adult is jongvolwassene. Er is geen definitie van young adult als het over boeken gaat en op verschillende websites kom je verschillende omschrijvingen tegen. Sommige websites geven aan dat de boeken geschikt zijn voor tieners vanaf een jaar of dertien, andere vermelden dat het boeken zijn voor lezers van vijftien tot vijfentwintig jaar. De doelgroep zit grotendeels tussen jeugd en volwassen in. Over het algemeen is de hoofdpersoon aan het einde van zijn tienerjaren, tot maximaal een jaar of vijfentwintig.  Het draait in het boek meestal om opgroeien; van ‘kind’ tot ‘volwassene’ en vaak zit de hoofdpersoon er tussenin, op zoek naar de eigen identiteit. In dat opzicht zijn het natuurlijk typische boeken tussen kinderboeken en volwassenboeken in. Young adult is geen genre; zowel hedendaagse boeken, romantische boeken, thrillers en fantasy… alles kan young adult zijn.

Waar komt young adult vandaan?

Rond 2010 is de term young adult over komen waaien uit de Verenigde Staten. Jongvolwassenen hadden tot die tijd, als doelgroep, geen plank, kast of hoek met boeken in de boekhandels en bibliotheken. Er was keuze tussen ofwel jeugdboeken, waar jongvolwassenen vaak te oud voor zijn, of voor volwassenboeken, waar ze vaak nog te jong voor waren. Sinds 2010 hebben veel boekwinkels een vaste plaats voor boeken voor jongvolwassenen. Maar youngadultboeken worden niet alleen door jongvolwassenen gelezen. Twintigers, dertigers en zelfs oudere volwassenen lezen zulke boeken. The Hunger Games en De zeven zussen zijn echt niet populair geworden omdat alleen jongvolwassenen – tussen de vijftien en vijfentwintig jaar – deze boeken lezen.

Toch wordt young adult in Nederland nog vaak geclassificeerd als jeugdboek – daarover lees je ook meer in de blog over categorieën.

Wat vind ik young adult?

Voor mij geldt de vertaling; jongvolwassenen. Daar vallen bij mij geen dertienjarigen onder. Ik vind dat je eerder vanaf een jaar of zestien, zeventien iemand jongvolwassen kan noemen. Boeken die gaan over de laatste jaren van de middelbare school vind ik vaak nog geen jongvolwassene; dat vind ik pas als het proces in het boek gaat om het echte volwassen worden en dat gebeurt meestal pas ná de middelbare school. Het gaat vaak om zelfstandig worden, verliefd zijn, (nieuwe) vriendschappen en relaties en keuzes maken.

Deze boeken worden dan waarschijnlijk gelezen door jongeren vanaf een jaar of vijftien, aangezien jeugdboeken vaak tot ongeveer veertien jaar gaan. Youngadultboeken zijn voor mij boeken waarin ervaringen en problemen van jongvolwassenen centraal staan.

Zelf ben ik dol op youngadultboeken – maar ik ben al over de dertig dus ik ben geen jongvolwassene meer. En ik weet dat de lezers van mijn boeken over jongvolwassenen ook echt niet alleen jongvolwassenen zijn. Ik krijg regelmatig berichten van lezers die (meer dan) twee keer zou oud zijn als de hoofdpersonen van mijn boeken.

Wat zijn kenmerken van youngadultboeken?

Omdat er geen duidelijk definitie is van youngadultboeken, hoeft niet elk youngadultboek alle onderstaande kenmerken te hebben. Toch waren dit de punten die mij het meest opvallen:

  • de boeken worden vaak uitgegeven in serievorm
  • ze zijn toegankelijk om te lezen
  • het gaat over het volwassen worden en/of het zoeken naar een eigen identiteit
  • het gaat over jongvolwassenen, maar de lezers van de boeken zijn van alle leeftijden

De toekomst van young adult

Er zijn nog veel onduidelijkheden over young adult, wat mij betreft. Het is geen doelgroep, het is geen genre; maar wat is het wel? Eén ding is wel duidelijk; young adult is niet meer weg te denken uit de Nederlandse boekenwereld. Ik blijf deze boeken zeker lezen, én schrijven.