Ga naar de inhoud

Chicklit; wat is dat?

  • door

Een chicklit is een boek (lectuur) voor vrouwen. Chicklits worden vaak gezien als een ‘minderwaardig’ genre. Sommige critici vinden chicklits ‘hersenloze pulp’ vanwege het ontbreken van literaire aspecten. Toch zijn er veel succesvolle chicklitschrijvers! Denk bijvoorbeeld aan Jill Mansell of Sophie Kinsella. Mijn lievelingsgenre is chicklit!

Wat is een chicklit?

Het is de afkorting van het Engelse begrip chick literature, oftewel; hedendaagse romantische fictie voor en door (jonge) vrouwen. Het is een marketingterm voor boeken gericht op jonge vrouwen, die weinig literaire belangstelling hebben. Chicklits zijn vlot leesbare boeken met humor en zelfspot, waarbij de hoofdpersonages vaak single jonge vrouwen zijn. In de boeken is veel aandacht voor relaties, liefde en seksualiteit, maar ook de carriere van de vrouw speelt vaak een rol. Vaak worstelen ze met zichzelf, hun werk én hun liefdesleven.

Een chicklit is een tegenhanger van bijvoorbeeld de Bouquetromannetjes; in die laatste zijn de vrouwen vaak afhankelijk van en ondergeschikt aan de man, terwijl in chicklits de vrouwen vaak zelfstandig en onafhankelijk zijn.

Is het een genre?

De meningen zijn hierover verdeeld, en ook niet bij elk online e-bookplatform kun je chicklit als genre aanvinken. Het valt eigenlijk onder het romangenre, maar inmiddels wordt het steeds meer als op zichzelf staand genre gewaardeerd. Een chicklit wordt tegenwoordig gezien als een moderne roman vol humor en romantiek, waarin vrouwen zichzelf kunnen herkennen.

Kenmerken van een chicklit

Humor is een van de kenmerken van een chicklit – er komt altijd wel een glimlach op je gezicht tijdens het lezen. Verder zijn de boeken geschreven door vrouwen voor vrouwen. Er is altijd een probleem in de liefde en vaak ook een probleem op het werk of thuis. Gelukkig zijn er altijd vrienden om op terug te vallen! Uit chicklits blijkt dat veel vrouwen hetzelfde willen in hun leven en om dat te bereiken lopen ze vaak tegen dezelfde problemen aan.

 

Wat is jouw favoriete chicklit?