Boek schrijven / Persoonlijk

Waarom ik een pseudoniem gebruik

pseudoniem

Schrijven is een uitlaadklep – iets wat ik leuk vind om te doen. Het is mijn grootste passie. Maar de enige die op de hoogte is van deze hobby is mijn man. Familieleden en vrienden weten van niets en dat wil ik (voorlopig) graag zo houden.

Redenen om een pseudoniem te gebruiken

De belangrijkste reden om een pseudoniem te gebruiken is voor mij de privacy. Ik wil graag mijn persoonlijke leven gescheiden houden van de verhalen die ik schrijf.

Ik heb het gevoel dat ik meer vrijheid heb door een pseudoniem te gebruiken. De pseudoniem voelt als een bescherming. Het beschermt me van persoonlijke reacties op mijn verhalen. Ik heb (nog) geen behoefte aan feedback van mensen die ik ken. Ik wil (nog) niet dat kennissen er achter komen dat ik boeken schrijf. Schrijven doe ik omdat ik het leuk vind, niet omdat ik meningen van bekenden wil horen. Door een schuilnaam te gebruiken durf ik veel meer. Ik wil niet dat mensen op een andere manier naar me gaan kijken als ze weten dat ik boeken schrijf.

Gezien mijn werkzaamheden lijkt het me niet verstandig om mijn pseudoniem te onthullen. Hoewel ik in de communicatiesector werk, heeft mijn beroep – behalve dat ik daarvoor ook wel eens moet schrijven – niets te maken met het schrijven van boeken.

Ware identiteit?

Of ik ooit mijn ware identiteit ga onthullen? Tja, als ik ooit een bestseller schrijf en daarvoor op promotietour door het land moet, dan wordt het misschien eens tijd om mijn identiteit te onthullen. Hoewel, ik houd er helemaal niet van om in de aandacht te staan, dus ik denk niet dat er een promotietour komt. Maar misschien ooit, als ik me zelfverzekerd genoeg voel over mijn schrijfkunsten. Of als ik echt een eigen bedrijf wil beginnen in de boekensector – maar dat is voorlopig alleen een droom voor in de verre toekomst.

Voorlopig blijf ik gewoon schrijven onder het pseudoniem Lenthe Leeuwenberg en wellicht kan ik ooit genoeg moed verzamelen om familie en kennissen te vertellen wat mijn grootste hobby is…