Hoe schrijf ik een boek?

hoe schrijf ik een boek

De vraag aan elke schrijver; hoe schrijf je een boek? In deze blog geef ik het antwoord op de vraag; hoe schrijf ik een boek?

Als ik een idee heb voor een nieuw verhaal, dan begin ik meestal met het uitschrijven van het verhaal in enkele alinea’s. Vaak wordt dit een samenvatting van het verhaal waar ik later op terugval, of waar ik later van afwijk omdat ik een ander idee heb voor het verloop. En als ik in deze blog zeg dat ik een boek schrijf, dan bedoel ik eigenlijk dat ik een boek typ; ik schrijf namelijk alles op mijn laptop!

 

Uitgebreid overzicht

Daarna maak ik een uitgebreid overzicht van alle informatie die ik waarschijnlijk nodig zal hebben om het verhaal te kunnen schrijven. Voornamen, achternamen, leeftijden, uiterlijk, karakter… Alle belangrijke aspecten van de (hoofd)personages schrijf ik op. Maar het gaat niet alleen om de personages; ik maak ook een kalender of agenda met daarop de gebeurtenissen in volgorde. Op welke dag vindt welke gebeurtenis plaats? Welke datum is het? Hoewel de specifieke datum niet altijd iets uitmaakt, is het voor een verhaal wel handig om te weten of het zich in de winter of in de zomer afspeelt. Daarnaast maak ik een plattegrond van de stad, van het huis, of een andere belangrijke locatie waar het verhaal zich afspeelt.

 

Het schrijven van een verhaal

Vaak begin ik met het schrijven bij het begin van het verhaal, bij het eerste hoofdstuk. Ik probeer vanaf hoofdstuk een tot het laatste hoofdstuk in die volgorde te schrijven, maar vaak bedenk ik ineens een scène voor verderop in het verhaal. Omdat ik bij het bedenken van die scène meestal al enkele details voor ogen heb en deze niet wil vergeten, schrijf ik dan vaak al die scène uit. Hoewel deze scene nog wel herschreven wordt later, blijft het grootste deel hetzelfde.

Ik probeer het boek op volgorde te schrijven, maar meestal zijn enkele scènes voor verderop in het boek al geschreven.

 

Hoe lang duurt het schrijven van een boek?

Een boek kan in een korte tijd geschreven worden, ook door mij. Maar ik kan er ook erg lang over doen… Ik denk dat ik gemiddeld een jaar over een boek doe. Ik schreef ooit een boek binnen een week (Emily’s liefdesdroom) en zelfs binnen vijf dagen (Liefde voor Danique), maar er is ook een boek waar ik bijna zes jaar over heb gedaan (Jackpot!) en een boek waar ik bijna vijf jaar over heb gedaan (Dorpsliefde, die hopelijk later dit jaar verschijnt).

 

Elke schrijver heeft zijn eigen manier

Iedere schrijver heeft zijn eigen manier om een boek te schrijven, niet iedereen schrijft de hoofdstukken zo veel mogelijk op volgorde  – bovendien zijn niet alle boeken chronologisch. Hoe schrijf ik een boek? Waarschijnlijk anders dan andere schrijvers. Iedereen schrijft een boek op zijn eigen manier. Het belangrijkste voor mij is dat ik plezier heb in het schrijven van mijn verhaal, het maakt daarbij niet uit of ik het verhaal op volgorde schrijf of niet. Wel ben ik altijd blij en tevreden als ik een verhaal af heb!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *